Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upploppen i Hallsberg: De ska jagas!

Fyra av dem som sitter häktade efter upploppen vid Alléskolan är personer som ska jagas av polis och socialtjänst. De ska veta att myndigheter håller koll på vad de gör. Om de begår ett aldrig så litet brott, så ska någon vara där och sätta fast dem. NA:s kartläggning av dem kan du läsa här.

En är dömd för vapenbrott, två fall av brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Det finns kopplingar mellan mannen och det kriminella MC-gänget Bandidos.

En är dömd för två fall av misshandel av sin mor, stöld, ringa narkotikabrott, snatteri och skadegörelse.

En är dömd för misshandel, stöld, häleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

En är dömd för narkotikabrott, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och olovlig körning.

Två av de häktade förefaller inte vara lika djupt involverade i kriminalitet. Låt vara att vi kanske inte har hela bilden. Men de har börjat gå på den kriminella banan. De har åkt fast för ringa narkotikabrott respektive snatteri.

Det är alltså inte vilka ungdomar som helst som plötsligt har fått kortslutning i hjärnan och fått för sig att de ska börja bråka på Alléskolan.

Det är populärt att säga att vi ska jobba "förebyggande". Det är naturligtvis en uppfattning som jag delar. Fritidsgårdar, skola, fältassistenter och andra vuxna kan göra mycket för att förhindra att ungdomar glider iväg åt fel håll – men bara under förutsättning att alla gör sitt. Det räcker med att en myndighet tappar greppet, så rasar systemet.

Men hur jobbar du förebyggande gentemot en person som dömts för vapenbrott, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott och rattfylleri? Och det blir bara löjligt att efterlysa mer föräldraansvar ifråga om en person som dömts två gånger för misshandel av sin egen mamma!

Men hur jobbar du förebyggande gentemot en person som dömts för vapenbrott, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott och rattfylleri? Och det blir bara löjligt att efterlysa mer föräldraansvar ifråga om en person som dömts två gånger för misshandel av sin egen mamma!

Den bistra sanningen är att det även krävs ett repressivt arbete för att det förebyggande arbetet ska fungera. Om vi nu utgår från att två av de häktade "bara" har begått snatteri och ringa narkotikabrott. Ja, då borde någon berörd myndighet skrämma skiten ur dem. Polisen kan gripa dem. Socialtjänsten ska enligt lag tvångsomhänderta unga personer som riskerar att skada sig själva eller andra, om de inte går med på frivillig behandling. Och den behandlingen ska i så fall inte ske på platsen där de har sina gangsterkompisar. Den ska snarare ske vid skylten "här slutar allmän väg".

Men i behandlingen ingår det naturligtvis också "mjukare" åtgärder. Syftet är ju inte att låsa in dem för evigt, utan att de ska komma tillbaka, utbilda sig och bli en "arg skattebetalare" som upprörs över att polisen och myndigheter inte gör någonting.

Mot dem som mer entydigt har kommit in i den kriminella världen så gäller det som den gamle polisprofessorn Leif G W Persson nu tjatar om i snart sagt varje avsnitt i Veckans brott. De ska punktmarkeras. De ska veta att det är stor risk att de åker fast. Begår de ett bagatellbrott ska polisen vara framme och sätta dit dem. Antingen ska de låta bli att begå brott. Eller också ska de sitta i finkan.

Men om vi nu har en medveten prioritering av dessa yrkeskriminella, ja då måste vi också acceptera att annat prioriteras lägre. Då kan det vara så att den där cykelstölden inte hamnar högst på polisens dagordning, även om du som anmäler tycker att det är världens mest avskyvärda brott just den här dagen.

Men vi ska komma ihåg att det finns ett samband mellan dessa yrkeskriminella och de så kallade vardagsbrotten. En kriminell person som åker fast, kanske åker fast för femtioelva andra brott, men inte för det inbrott som han begick i just din villa. Men genom att punktbevaka kända kriminella så minskar ändå risken för villainbrott, mobiltelefonstölder och du ska slippa uppleva att bli erbjuden att köpa narkotika när du går hem. Alltså: Jaga dem! Och till slut tjänar även den kriminella personen på det. För det finns ett bättre liv att erbjuda.