Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upploppet på Alléskolan: Så tillåts unga kriminella att leka med myndigheter!

 
Oroligheterna på Alléskolan
Visa alla artiklar

Sex personer sitter häktade för upploppen i på Alléskolan i Hallsberg. Jag väljer här att titta på en av de sex. För det är ett exempel på att unga kriminella har alla möjligheter leka med myndigheter på sina egna villkor. Det är svansen som viftar med hunden.

2014 dömdes han för misshandel av sin egen mamma. Åklagaren ansåg att misshandeln var grov, men tingsrätten kom fram till att det var en misshandel av normalgraden.

Redan här fanns det anledning för socialtjänsten att fundera över om mannen borde placerats någon annanstans än i Hallsberg. Lagen om vård av unga är tydlig. En ung person som genom sitt beteende hotar att skada sig själv eller andra ska tvångsomhändertas om behandling inte kan ske på frivillig väg. Ungefär med följande besked: "Var så god, vi erbjuder dig en kvalificerad behandling på annan ort. Nähä, du känner inte för det? Då inleder vi en utredning om tvångsvård."

I domstolen presenteras ett kontrakt som föreskriver att mannen ska träffa behandlare 15 gånger. Han får bo kvar hemma hos sin mamma – alltså den person som han har misshandlat.

I ett protokoll från tingsrätten beskrivs hans egen version av hur han skötte dessa samtal:

"Han missförstod premisserna för ungdomsvården. Han förstod det till en början som att den ansvarige för hans ungdomsvård,(...), skulle höra av sig till honom via sms inför träffarna. Systemet med att (...) skickade påminnelse per sms fungerade bra till en början men inför träffen den 28 april skickade (...) aldrig någon påminnelse vilket är varför han uteblev. Sedan socialen pratat med honom, och förklarat att det är han som måste uppsöka kontaktpersonen, ringde han (...) och bad om en ny träff. Anledningen till att han uteblev från mötet den 25 juni 2015 var att han just hade flyttat till (...) och inte riktigt visste hur han skulle ta sig till Hallsberg."

Sju månader senare kommer nästa dom mot mannen. Han har nu åter igen misshandlat sin mamma.

Ett nytt kontrakt upprättas där han ska gå tio gånger till mansforum. Kontraktet är verkligen inte särskilt detaljerat. Hela behandlingen beskrivs på tolv rader.

Mannens egen beskrivning av hur han skötte de samtalen enligt ett protokoll från tingsrätten:

"Under våren har han varit sjuk väldigt mycket. Han har då meddelat att han var sjuk. Det meddelade han till (...). Han sparade inte telefonnumret till (...) och hade därför aldrig numret tillhands när han skulle sjukanmäla sig."

Det går 13 månader. Sedan kommer nästa dom. Tillsammans med några kompisar gör mannen ett inbrott på en restaurang i Kumla, där de bland annat snor alkohol.

Efter inbrottet i Kumla blir påföljden i stället ungdomstjänst i 50 timmar (med fem timmars avdrag eftersom han suttit anhållen). Åter igen beskriver tingsrätten hur det fungerar:

"Av utredningen framgår att ett uppstartsmöte för ungdomstjänst var inplanerat den 23 augusti 2016. (...) och dennes mor uteblev från mötet. En ny tid planerades in, den 29 augusti 2016. (...) meddelade att (...) var sjuk och mötet ställdes in."

Gång på gång missköter mannen sina åtaganden. En stor del av bördan läggs därmed på mamman. Det är en bekväm lösning för socialtjänsten. Men det leder också till att mannen fortsätter begå brott.

Polisen tvingas gång på gång gripa mannen för brott. De anhöriga tvingas se hur mannen fortsätter på brottets bana. Ju senare ett rejält ingripande sker, desto svårare för socialtjänsten i Hallsberg att få mannen på rätt köl. Alla förlorar, inklusive mannen själv.

I det här fallet tvingas polisen att gripa mannen gång på gång. Bara för att sedan konstatera att socialtjänsten väljer att undvika robusta ingripanden.

Politiker skriker sig hesa av falsk upprördhet över brottsligheten. Och samtidigt ligger utmärkta verktyg framför näsan på dem, klara att användas!

För pluskunder och inloggade:

Misshandel, vapenbrott och droger – här är de häktade för upploppen i Hallsberg

Här grips gänget bakom upploppet - kastade stora stenar mot polis: "Risk för allvarliga skador"

TV: Se polisens insatsledare under det våldsamma upploppet i Hallsberg: "Kommer maskerade och kastar stora stenar"