Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmaning till den svenska regeringen: Erkänn folkmordet och rädda ursprungsbefolkningen

Annons

“Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad” sa medborgarrättskämpen Martin Luther King. Sanningen i detta påstående manifesteras tyvärr av västvärldens tystnad kring det som sker med de kristna i mellanöstern. Tystnaden är en av orsakerna till att omvärlden svek när Islamiska staten 2014 mördade, våldtog och förslavade den kristna befolkningen i norra Irak – de kaldéer/syrianer/assyrier och armenier, som i århundraden levt kring Nineveslätten och Mosul. Det är en tystnad som ekar när ortodoxa och katolska syrier kidnappas, våldtas och torteras av jihadistiska grupper som kräver deras omvändelse till islam.

Den 24 april är minnesdagen för den ottomanska regimens folkmord på kristna befolkningsgrupper, syrianer/assyrier, armenier och pontiska greker. Ett folkmord som innebar miljontals döda och en oåterkallelig fördrivning av dessa grupper från sina uråldriga hembygder. Den kristna befolkningen i Mellanöstern försvann ifrån dagens Turkiet, men i länder som Syrien och Irak fanns alltjämt kristna folkgrupper kvar.

Att historiska faktum har tystas ner, eller rent av förnekats, får konsekvenser.

Men Turkiet gjorde aldrig upp med sin historia och det faktum att utropandet av jihad 1915 gjorde att regelbundna förföljelser övergick i ett regelrätt folkmord. Att historiska faktum har tystas ner, eller rent av förnekats, får konsekvenser.

Tystnaden måste brytas och ersättas av handling. I detta avseende kan Europaparlamentet tjäna som ett exempel, efter att ha erkänt massakrerna 1915 som ett folkmord och på kristdemokratiskt initiativ även fastslagit att Islamiska Statens illdåd ska betraktas som ett folkmord. Den svenska regeringen, som inte har erkänt något av dessa folkmord, borde följa detta exempel.

Europaparlamentets agerande innebar en våg av folkmordserkännanden runtom i världen, från det brittiska parlamentet till Vita Huset.

För faktum är att ord spelar roll. Europaparlamentets agerande innebar en våg av folkmordserkännanden runtom i världen, från det brittiska parlamentet till Vita Huset. Förutom att dessa erkännanden i sig utgör en bekräftelse på det som offren utsatts för följer två andra viktiga konsekvenser:

1. Möjligheten till ett juridiskt bindande erkännande av FN:s säkerhetsråd ökar. Vilket i sin tur öppnar för en nödvändig rättslig prövning och utdömande av straff för de brott som begåtts. Arbetet för att ställa irakiska jihadister inför rätta har redan påbörjats, men världssamfundet måste även säkerställa att medborgare från Sverige och andra västländer som deltagit i folkmordet aldrig kan förvänta sig något annat än ansvarsutkrävande, åtal och fällande domar.

2. Direktstöd till folkmordets offer. Det stöd som Sverige och andra länder förmedlat till FN har varit ineffektivt vad gäller stödet till de mest utsatta folkgrupperna. Flyktingläger har skapats i FN-regi utan hänsyn till att kristna som blir förföljda om de placeras som en liten spillra mitt bland muslimer. Skolor i kristna byar i norra Irak har klassats som färdigbyggda av FN, när de i själva verket bestått av bråte.

Motsvarande 400 miljoner kronor satsas nu från amerikansk sida - vilket kan bli avgörande för att bevara den kristna närvaron i regionen.

Återuppbyggnad av kristna irakiers hem har skett i städer dit kristna inte vågar återvända istället för på säkra platser. Detta innebär i praktiken innebär att FN-pengar sponsrat övertagandet den muslimska majoritetsbefolkningens övertagande av kristnas tidigare hem. Fenomenet med övertagande av kristnas egendom, endera genom stöld eller genom köp till underpris, kallas ”demografisk justering” av irakierna själva och är ett av de största hoten mot den kristna ursprungsbefolkningens fortsatta närvaro i landet.

USA har med sitt folkmordserkännande som utgångspunkt reagerat mot den rådande situationen och beslutat att inte längre förmedla sitt bistånd via ett ofta ineffektivt och byråkratiskt FN - utan istället ge pengarna direkt till dem det berör. Via kyrkor och kristna hjälporganisationer. Motsvarande 400 miljoner kronor satsas nu från amerikansk sida - vilket kan bli avgörande för att bevara den kristna närvaron i regionen.

När 13 000 hem nu ska återuppbyggas krävs att Sverige och Europa, likt USA, ser till den faktiska situationen på marken och gör vad som krävs för att förhindra fullbordandet av Islamiska Statens mörka vision om ett Mellanöstern rensat på kristna.

För det krävs ett erkännande av folkmordet. För det krävs att den svenska regeringen sätter sin FN-vurm åt sidan och riktar all fokus på att rädda ursprungsbefolkningar som i dag är akut utrotningshotade.

Lars Adaktusson

EU-parlamentariker, kristdemokraterna

Hans Eklind

församlingsherde i Längbro församling, Svenska kyrkan

Jacob Kasselia

präst, syriskt-ortodoxa s:t Mariakyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons