Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppror mot att gym försvinner

När maj månad är till ända är det också slutgymmat för Kumlaborna, för då slår Join Us i Kumla igen efter tolv år.

En bidragande orsak till att gymmet slår igen är kommunens höga hyra.

Ägarna till Join Us har fått betala 100 000 kronor i månaden i hyra för de mellan 500 och 600 kvadratmetrarna de disponerar i gamla brandstationen på Via industriområde. Sedan kommunen gått med att bryta det tioåriga hyreskontraktet läggs nu gymmet ner.

Beskedet om att gymmet skulle slå igen damp ner som en chock för de 600 medlemmarna förra måndagen. Nu rasar de mot att kommunens höga hyror medför att de kommer att stå utan ett fungerande gym efter den 31 maj.

Kristina Claesson är en av dem som tränat på Join Us sedan gymmet startade. När hon flyttade till Kumla så blev hon glatt överraskad över att det fanns ett sådant högkvalitativt gym i kommunen.

– Att kunna träna är livskvalitet för mig. Ska Kumla bli en stad som man bara sover i, så kan jag lika gärna flytta tillbaka till Örebro, säger hon.

Hon får medhåll av Anna van Langenberg, som tränat på gymmet i två år. Hon började träna efter att ha varit med om en bilolycka där hon skadade rygg och knän.

– Jag har varit långtidssjukskriven och gymmet har blivit min väg tillbaka till livet och arbete. Det är så sorgligt att en så viktig och bra fungerande verksamhet nu ska försvinna, säger Anna van Langenberg.

En som inte skräder på orden är Linda Fredensborg. Hon har tränat på gymmet de senaste tre åren och kan inte tänka sig ett Kumla utan Join Us.

– Jag tycker att det är oerhört respektlöst handlat av kommunen. Man stoltserar med att vara den blomstrande kommunen, men jag tycker att den ger mer ett visset intryck när inte viljan finns att rädda kvar vårat gym, dundrar Linda.

Det finns sex utbildade instruktörer knutna till gymmet. Tillsammans med receptionisten Jesper Lija har de titta på möjligheten att ta över Join Us och driva det vidare.

– För att få det hela att gå runt skulle hyran behöva sänkas till 50 000 kronor i månaden, säger instruktören och koordinatorn Ann-Sofie Hagelin, som varit med från starten för tolv år sedan.

TEXT OCH BILD: Göran Kempe

019-15 54 14

[email protected]