Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörande armhålor

Annons

Det har skrivits mycket om armhålor i veckan, lite om några rakade men mest om en orakad. Armhålorna i fråga befann sig i Globen under finalen i Melodifestivalen och blev rikskända, särskilt den orakade som dittills varit anonym. Den tillhörde nämligen en kvinna som satt i publiken och jubelglad över Loreens vinst sträckte upp armarna i luften. Att SVT fångade henne på bild ledde till en häpnadsväckande nätmobbning, för det får kallas nätmobbning när en Facebookanvändare lägger ut bilden, den sprids som löpeld och nätet svämmar över av hånfulla kommentarer.

När en bloggare som Dennis M, som enligt egen uppgift driver ”Skandinaviens största manliga blogg”, skanderar att det såg ”riktigt äckligt och ohygieniskt ut” och när människor i Flashbacktrådar håller sig långt borta från anständighetens ramar när de uttrycker sin avsky.

Bara att orka uppbåda energi nog till att bli upprörd över en att en tjej inte rakat sig kan tyckas oerhört märkligt. Uppenbarligen känner sig många hotade av minsta lilla normbrytande beteende och finner det legitimt att håna och kränka. Någon som fick nog är journalisten Hanna Fridén som gick till effektiv motattack på sin blogg mot

Facebookanvändarens publicering vilket ledde till att bilden tvingades bort. I sann sociala medier-kampanjanda drivs nu initiativet ”Ta håret tillbaka” som i skrivande stund har 11,564 deltagare på Facebook.

Hanna Fridén har till och med hotats på grund av sitt engagemang, men låter sig inte bekommas. Nu har denna fantastiskt fina journalist startat initiativet ”Vardagshjältar mot Nätmobbningen” på Facebook, med syfte att anmäla trådar och andra inslag på nätet där mobbning förekommer. Så fint, så bra, så enkelt.

Det som fascinerar mig mest är att tjejen med den orakade armhålan ställt upp i intervjuer i tidning, tv och radio. En obekymrad, glad bibliotekarie från Ludvika. Som aldrig rakat sig under armarna, mest för att det inte blivit av. Se där, liksom. Några som däremot var normbrytande för att de hade rakat sig under armarna där i Globen var killarna i Dead by april. Det är onekligen en lustig värld vi lever i.

Mer läsning

Annons