Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsagd? Så gör du!

Ordning på dina papper och rätt myndighetskontakter är A och O när du blir av med jobbet. Genom att skicka in rätt uppgifter i rätt tid får du den ekonomiska hjälp som du har rätt till.

Här har vi listat viktiga saker att ha koll på.

1. Arbetsgivarintyg. Se till att du får arbetsgivarintyg när du slutar. Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att ge dig det.

2. Arbetsförmedlingen. Ta med betyg och intyg från arbeten och studier. Du ska också kunna legitimera dig. Vissa uppgifter kan du lägga in i förväg på Arbetsförmedlingens hemsida. Arbetsförmedlingen meddelar din arbetslöshetskassa när du har anmält och registrerat dig. Dagen för första besöket blir första dagen som räknas när ersättningen ska betalas ut, därför är det viktigt att gå dit direkt.

3. A-kassan. Om du är medlem i en arbetslöshetskassa söker du ersättning därifrån. A-kassan vill ha arbetsgivarintyg och, om du studerat eller varit egen företagare, intyg om det. Sju karensdagar räknas bort innan ersättningen betalas ut.

4. Extra inkomstförsäkring? Arbetslöshetsersättningen är maximalt 80 procent av 18 700 kronor, det vill säga 680 kronor per dag. Om du hade högre lön är det idé att ta reda på om din fackförening har tecknat någon extra inkomstförsäkring och i så fall söka ersättning från den. Du som har privat inkomstförsäkring tar förstås kontakt med ditt försäkringsbolag.

5. Trygghetsavtal? Många arbetsgivare har avtal med Trygghetsrådet, Trygghetsstiftelsen eller någon annan organisation som hjälper och stöder på olika vis när en anställd mister jobbet. Hör med arbetsgivaren eller facket vad som gäller för dig.

6. Lån. Studielån eller andra lån kan bli svåra att betala av med lägre inkomst. CSN kan bevilja nedsatt årsbelopp. Med andra långivare kan man ta upp en diskussion om villkoren.

7. Autogiron. Se över vilka automatiska betalningar du har så att det finns pengar till dem när de dras. Kanske finns det någon utgift eller överföring som du kan dra in på?

Om fackföreningar, a-kassor och Alfakassan

Man kan vara medlem i en a-kassa utan att vara medlem i en fackförening och tvärt om. A-kassan bedömer om du ska ha ersättning när du är arbetslös och sköter administrationen kring utbetalningen. Fackföreningen, också kallad facket, har som främsta uppgift är att bevaka de anställdas rättigheter gentemot arbetsgivaren.

Alfakassan är den enda a-kassan som inte har koppling till en fackförening. Numera kan du söka inträde i den a-kassa som motsvarar din bransch också när du är arbetslös eller söka ersättning genom Alfakassan. Medlemmar i Alfakassan betalar avgift, men den som inte är medlem kan också få ersättning genom Alfakassan. Då tar Alfakassan 17 kronor per ersättningsdag.

A-kassor och fackföreningar hjälper till med frågor om blanketter och annat, men att komma fram på telefon kan ta tid. Mycket bra information finns på nätet. De flesta a-kassor erbjuder också möjlighet att fylla i kassakort över nätet.

Fotnot: Ovanstående gäller när du blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Om du säger upp dig själv utan skäl som a-kassan godkänner får du 45 karensdagar. Med ett läkarintyg som styrker att du säger upp dig av hälsoskäl kan a-kassan bevilja ersättning efter sju karensdagar.