Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagda fortsätter att träffas

Tillfälliga vikariat. Fast jobb. Studier och praktik. För en del av de Volvoanställda som varslades från fabriken i Hallsberg har nya möjligheter öppnat sig. Men merparten är fortfarande arbetslösa.

Annons

För ungefär ett år sedan besökte NA flera varslade Volvo-anställda som börjat träffas varje onsdag för en fika. I onsdags var det dags för en återträff.

De ses klockan nio på God smak i Hallsberg varje gång. De pratar, peppar och hör hur det går för alla.

– Det är veckans vitamininjektion. I början pratade vi bara om varslen. Nu pratar vi om allt, säger Inger Ryefalk, som kom med idén.

Hon har fått flera timvikariat inom hemtjänsten och som personlig assistent. Arbetstiden varierar och blir som mest ungefär en halvtid, men hon söker de jobb som finns och lyckas. Mitt under gårdagens möte ringer telefonen igen. Ett nytt ”timvik”!

– Jag trivs bra. Jag vill ju jobba med människor, säger Inger.

Frank Hindström jobbade på Volvo i cirka 17 år innan han blev varslad i september i fjol. Nu har han själv ordnat ett fast jobb på Securitas i Örebro.

– Jag tror att jag har fått ett bättre jobb. Något som man kan satsa på, säger Frank.

Han och Jörgen Thiele ger inte mycket för arbetsförmedlingen. Och praktikplatser tror de inte på, om de inte leder till jobb. Hindström menar att systemet utnyttjas av arbetsgivare. Det är riktiga arbeten Frank och Jörgen vill ha.

– Just nu ligger jag väldigt bra till att få komma tillbaka till Volvo för en visstidsanställning. Det är nog bara en tidsfråga, säger Jörgen Thiele.

Han, liksom alla andra, uppskattar sin veckotradition.

– Det är riktigt trevligt, glada miner. Det är bra att träffas och tala ut.

Kommunen, fackliga frågor och tänkbara jobb avhandlas. Det blir mycket skratt.

Läs mer i torsdagens NA.