Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppslagsboken får ett nytt ord

Idag utökas webbversionen av uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE) med ett nytt ord. Det är ordet ”hen” – ett alternativ till ”han” och ”hon” som läggs till i encyklopedin.

Annons

På mikrobloggen Twitter har ordet använts ganska länge, som substitut för ”han” eller ”hon”. Det är a:et i ”han” och o:et i ”hon” som ersatts av ett ”e” och bildat ordet ”hen”. Och plötsligt är debatten igång.

I januari drog författaren Jesper Lundqvist igång debatten med sin barnbok ”Kivi och Monsterhund”, där hen använder sig av just ”hen” istället för han eller hon. Gratistidningen Nöjesguiden blåste nytt liv i debatten när de för några veckor sedan valde att uteslutande använda sig av ordet i ett helt nummer av tidningen.

- Det här är ett statement. Vi vill ge oss in i debatten och visa att vår redaktion är för ordet. Vi vill att 'hen' ska in i Svenska Akademiens Ordlista, sa chefredaktören Margret Atladottir i en intervju i SVT:s Kulturnyheterna.

I dag har hen fått sin önskan uppfylld när ne.se nu lägger till ordet i sitt uppslagsverk.

Tobias Axelsson är doktorand i genusvetenskap på Örebro universitet. Hen tycker att det är bra att "han" och "hon" får ett alternativ.

- Det kan användas när kön anses vara icke-relevant eller när könet på någon person är okänd. Eller som ersättningsord för ”hon” och ”han” om vi av någon anledning inte vill att könet ska framgå.

Tobias Axelsson påpekar att vi inte får glömma att många människor lever med identiteter som vare sig är kvinnliga eller manliga.

- De personer som de facto inte är kvinnor eller män i vare sig social eller biologisk mening ryms ju inte i beteckningarna ”hon” eller ”han”.

NE förklarar ordet såhär:

"hen, föreslaget könsneutralt personligt pronomen i stället för hon och han."

Annons