Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsökande verksamhetbland äldre lyckat

Projektet att söka upp 80-åringar och äldre var både lyckat och uppskattat. Nu är målsättningen att uppsökandet ska ingå i omsorgens reguljära verksamhet.

Annons

Under 2010 har 268 personer bosatta i Hällefors kommun som är 80 år och äldre fått erbjudande om hembesök av kommunens omsorg. I projektet genomfördes över 150 besök där man har intervjuat den äldre. Personen har också getts tillfälle att ställa frågor om kommunens äldreomsorg. Man ville på detta sätt kartlägga behovet av insatser samt ge information om möjligheter.

Inga beslut fattade

Projektet är avslutat, men målet är att någon form av uppsökande verksamhet ska fortsätta. Några beslut har dock inte fattats i frågan.

– Kommunen har ett ansvar för de äldre och nu får vi fundera över hur vi går vidare, säger tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl.

– Det finns ett behov av uppsökande bland äldre. Detta ska bakas in i den ordinarie verksamheten. Uppsökande verksamhet är en viktig del av omsorgen och kanske ännu viktigare i en liten kommun. Ofta kan det tas för givet att det finns nätverk och kontakter mellan människor på en mindre ort. Det är inget vi kan ta för givet, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C).

Kan inte bara vänta

I samband med att hela äldreomsorgen ses över ska den uppsökande verksamheten finnas med. Britt-Marie Strandahl påpekar att människor, 80 år och äldre, generellt har ett större omvårdnadsbehov.

– Personkännedomen på en liten ort är ofta stor vilket är positivt, men vi på kommunen kan inte bara vänta på att folk tar kontakt med oss. Vi måste hitta ett sätt att systematisera oss, säger Britt-Marie Strandahl.

Annons