Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsving i Ställdalen ...

Bostadsrättsföreningen Centrum i Ställdalen har minskat antalet tomma lägenheter rejält. I dagsläget finns endast ett fåtal kvar till försäljning. Orosmolnet på himlen är dock avsaknaden av en affär på orten.

Annons

Efter några års stiltje på försäljningsfronten pekar Bostadsrättsföreningen Centrums uthyrningskurva spikrakt uppåt.

Vid årsskiftet 2008-2009 stod 22 av föreningens 56 lägenheter tomma. I dag finns endast fyra lägenheter kvar till försäljning.

– Vi har annonserat på Blocket och det har gått riktigt bra. De inflyttade kommer från såväl Kopparberg som från andra orter, säger Sven Olofson, ordförande i föreningen.

En orsak till de glädjande siffrorna tros vara de relativt låga månadsavgifterna. En tvårumslägenhet kostar cirka 2 800 kronor.

Insatsen för en lägenhet har tidigare varit en krona. Numera ligger den på 100 kronor. Detta för att täcka upp föreningens administrativa kostnader.

Efter att tidigare haft problem med hyresgäster som inte betalat månadsavgiften har föreningen tagit till en ny taktik. De första 6-9 månaderna får hyresgästen hyra en lägenhet i ”andra hand” av föreningen. Om personen under tiden visat att den kan sköta sina åtaganden blir den efter det ägare till lägenheten och delägare i bostadsrättsföreningen.

Smolket i bägaren för föreningen är svårigheten att få tag på någon som vill driva affären.

Enligt Olofson har föreningen färdiga planer på en lanthandel och lokalen är gott skikt, säger han. Det som krävs är att någon med ”lite kapital” väljer att satsa.

– Ställdalen som sådant är ett trevligt alternativ att bo i. Det är både billigt och vackert, säger Olofson.

– Men det behövs en affär. Annars kan vi nog få utflyttning igen.