Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ursula von der Leyen: Europa ska bli den första klimatneutrala kontinenten år 2050

Innan jag tillträdde som EU-kommissionens ordförande för 100 dagar sedan hade jag slagits av den djärvhet som Europas nya generation uppvisade – såväl i ord som i handling. I fredags såg och hörde jag det än en gång när tusentals ungdomar gick ut på gatorna i Bryssel för att kräva omedelbara insatser för vår planet.

Annons

Denna generation vill handla snabbt – och det med rätta. Framför oss ligger nämligen två stora skiften, den digitala och den ekologiska omställningen. De kommer att påverka oss alla, var vi än bor, vad vi än gör.

Men när vi ger oss i kast med dessa omställningar så sker det också i en allt mer hetsig och komplicerad värld. Den senaste tidens erfarenheter har påmint oss om varför man säger att en vecka är en lång tid inom politiken. Under de senaste dagarna har jag varit i Grekland och i Bulgarien för att på plats uppleva vilket tryck det är på våra gränser och erbjuda europeisk solidaritet – både moraliskt, ekonomiskt och praktiskt stöd. Det blev tydligt att vi måste hitta ett humant, effektivt och omfattande sätt att gå framåt i migrationsfrågan. Dagen innan var jag i vårt center för krishantering som stakar ut hur EU på olika sätt kan hjälpa till att dämpa effekterna av coronaviruset.

Därför var en av våra första insatser att lansera den europeiska gröna given för att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten senast 2050.

När det handlar om jordens framtid är en alltför försiktig politik den mest riskfyllda. Därför var en av våra första insatser att lansera den europeiska gröna given för att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten senast 2050. Tidigare i veckan presenterade vi ett förslag för att göra denna ambition till bindande lagstiftning.

Det handlar om att föra in naturen i våra liv igen och skära ner på utsläppen. Men den europeiska gröna given är mer än så – den är vår nya tillväxtstrategi. Genom den skapas förutsägbarhet för investerare så att våra ekonomier kan växa på ett sätt som ger mer tillbaka till människorna, jordklotet och samhället än de tar.

Därför har vi föreslagit att 100 miljarder euro ska avsättas för att garantera en rättvis omställning för alla, särskilt för dem som kommer att behöva ta ett större steg än andra.

När vi rör oss snabbt måste vi se till att ingen hamnar på efterkälken. Vi vet att för en del blir omställningen svårare än för andra. Därför har vi föreslagit att 100 miljarder euro ska avsättas för att garantera en rättvis omställning för alla, särskilt för dem som kommer att behöva ta ett större steg än andra. Att sätta människorna och rättvisan i centrum är det enda sättet att se till att den europeiska gröna given står sig på längre sikt.

Till syvende och sist handlar det om förtroende, vilket också är nyckelordet för vårt sätt att ta oss an den digitala omställningen. Jag tror på tekniken och hur den kan göra våra liv enklare, från att ta hand om familjemedlemmar till att kommunicera med våra vänner. Och jag vet vad tekniken kan göra för att skapa nya jobb och färdigheter och hjälpa EU:s företag att växa, från de allra minsta uppstartsföretagen till de stora jättarna.

Men om EU ska bli ledande på det digitala området måste vi utveckla såväl vår kapacitet som våra lagar. Europeisk innovation och teknik måste kunna konkurrera på världsmarknaden. Detta är kärnan i den nya datastrategin som kommer att hjälpa oss att utnyttja våra starka sidor och uppmuntra företag och regeringar att ta vara på och dela sina skattkammare av underutnyttjade data. Och det kommer att hjälpa oss att på bästa sätt använda artificiell intelligens på ett sätt som vi alla kan känna förtroende för.

Vi kan helt och hållet ta tillvara möjligheterna med de båda omställningarna med hjälp av alla våra starka sidor och vår mångfald. Vi kommer alltid att sträva efter rättvisa, stå fast vid våra värderingar och vårda det som är människornas hjärtefrågor. Därför har vi redan lagt fram en ny jämställdhetsstrategi och lanserat det första steget i EU:s plan för att bekämpa cancer.

Det kommer att bli gropigt ibland och vi kommer att sättas på prov på samma sätt som förra veckan – men vi måste bära med oss den nya europeiska generationens anda på vägen.

Jovisst, en vecka är en lång tid inom politiken. Men 100 dagar är bara precis så mycket tid som behövs för att ta ut riktningen och ta de första stora stegen på vår resa. Det kommer att bli gropigt ibland och vi kommer att sättas på prov på samma sätt som förra veckan – men vi måste bära med oss den nya europeiska generationens anda på vägen. Det här är din tid och den börjar nu.

Ursula von der Leyen

Ordförande i EU-kommissionen