Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USÖ borde jobba med rätt smittskydd

Tolv medarbetare för njursjuka har smittats på USÖ. En patient var smittad men saknade symtom så personalen arbetade utan skydd. Varför använder man inte munskydd både på patienter och på personal som försiktighetsåtgärd? Munskydd gör att man smittar andra människor mindre eller inte alls.

Vårt stora mål är ju att begränsa smittspridning. Som argument mot munskydd anger man att den som bär munskyddet inte skyddas. Räcker det inte att man skyddar andra?

När smittskyddsexperter ska förklara varför munskydd inte är bra brukar man anföra att folk kanske inte kan använda skyddet på rätt sätt. Är det så komplicerat att förklara? Vi svenskar kan ju deklarera, köra bil sköta ett jobb med mera varför är vi inte betrodda att använda munskydd? Man anger också att det ger en falsk trygghet. Det går väl att informera att hålla avstånd även med munskydd.

Man vet nu att personer kan vara smittande utan att känna sig sjuka? Varför påbjuder man inte alla som arbetar på äldreboende eller med patienter på sjukhus att när man är närmre än en till två meter från en patient ska man använda munskydd? För mig är detta förfarande obegripligt!

All kontakt jag haft med sjukvården här i Örebro har bara varit positiv med duktiga läkare och sjuksköterskor som gjort allt de kunnat för att hjälpa. Varför köper inte region Örebro in munskydd till sin fina personal?

Kristina Nyers

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel