Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USÖ förlorar 20 miljoner på nytt avtal

USÖ förlorar 20 miljoner kronor per år på det nya femårsavtalet med landstingen i Sörmland och Västmanland.

De båda landstingen valde att inte köpa hjärt- och handkirurgi från USÖ på samma sätt som tidigare. Men sjukhusdirektören Jan Olsson är inte orolig.

USÖ har för första gången på flera år en budget i balans. Det nya vårdavtalet med Sörmland och Västmanland är ett litet avbräck, men något sjukhuset klarar vad det gäller ekonomin. 20 miljoner innebär mindre än en procent av sjukhusets totala budget på 3,2 miljarder kronor per år.

I operationer räknat betyder det nya avtalet ett minus på 100 stycken per år. Vad som återstår är 450 thoraxoperationer per år. Det räcker för att upprättahålla en fortsatt skicklighet, men skulle operationerna bli färre är det inte bra för kvalitén, bedömer sjukhusdirektören.

– Vi har ingen färdig plan för hur vi ska möta detta, men nu är det viktigt att vi utvecklar thoraxkirurgin och letar nya samarbetspartners, säger Jan Olsson.

Som exempel på lyckade tidigare samarbeten nämner han att USÖ hjälpt landstingen i både Stockholm och Göteborg när de haft köer till thoraxkirurgin.

Hjärtkirurgin utvecklas snabbt. Fler och fler operationer kommer att kunna ske med titthålskirurgi, spår Jan Olsson.

– Vi ligger långt framme vad det gäller kärlkirugin, säger han, och nämner ett exempel: Kirurgerna på USÖ är bland annat skickliga på att operera skador på stora kroppspulsådern utan stora ingrepp.

Det nya avtalet med Sörmland och Västmanland är värt omkring 100 miljoner kronor och är en vinst för öron, näs- och halskliniken, ögonkliniken och urologen. Av de tre områdena kommer de två landstingen att köpa mer vård. Från urologen köper de två landstingen inre strålning mot bland annat prostatacancer.