Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USÖ läckte information - i mer än åtta år

Hur många patienter som drabbats efter att landstinget tidigare läckt hemlig personinformation är oklart. Sekretessbrottet pågick under åtta och ett halvt år.

Besök inom psykatrin och andra besök i vården- när patienterna betalade med bankkort stod vårdenheten helt öppet på kontoutdraget. NA presenterade nyheten på torsdagen.

– Vi agerade direkt när vi fick reda på detta, säger Mikael Ericsson, informationssäkerhetssamordnare på Region Örebro län som landstinget numera heter.

Det var i mitten av oktober 2013 som han fick information om problemet via Datainspektionen. Myndigheten hade gjort en tillsyn på Karolinska sjukhuset i Stockholm och upptäckt att sekretessbelagda uppgifter skickades vidare till banken.

Efter åtta och ett halvt år – i december 2013 – stoppades sekretessbrottet.

– Det tog en och en halv månad från det att landstinget underrättade banken, förmodligen på grund av bankens handläggningstider, säger Mikael Ericsson.

Sammanlagt nio landsting hade läckt hemlig personinformation om patienterna till deras banker.

Nu driver Centrum för Rättvisa ett fall i Västerbotten. Ett skadeståndskrav har riktats mot landstinget där.

– Den som drabbats har rätt till skadestånd. Det är brott mot personuppgiftslagen, säger Alexandra Gillström, Centrum för Rättvisa.

Region Örebro län håller på NA:s begäran att ta reda på hur många patienter som är drabbade. Regionen kommer också att informera om händelsen på internet.