Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USÖ-läkare uppmärksammas i känd tidskrift

Personer med glutenintolerans, celiaki, löper högre risk för cancer i lymfsystemet enligt en studie av forskaren och USÖ-barnläkaren Jonas Ludvigsson.
Nu har han uppmärksammats i Annals of Internal Medicine, en av världens mest ansedda medicinska tidsskrifter.

Annons

Det är glutenintoleranta som har en kvarstående inflammation i tarmslemhinnan under flera år efter att de fått sin diagnos som i högre utsträckning riskerar att drabbas av cancercormen lymfom, cancer i lymfsystemen visar Jonas Ludvigssons studie.

- Den visar att celiakipatienter vars tunntarm inte läker ut löper en nästan 4 gånger ökad risk för lymfom, medan de vars tunntarm läker ut bara löper en 1.5 gånger ökad risk för lymfom, säger Jonas Ludvigsson i ett pressmeddelande.

Studien är ett samarbete mellan Örebro universitetssjukhus, Columbia Universitetet (New York), Mayo-kliniken (Rochester, Minnesota) och Karolinska Institutet och finansieras av bland annat amerikanska NIH, National Institutes of Health, ich svenska Vetenskapsrådet.

Jonas Ludvigsson är glad över att uppmärksammas i Annals of Internal Medicine.

- Det har flera positiva effekter. Det gör att andra forskare blir mer intresserade av samarbete men ökar också mina chanser att få pengar till forskningen, säger han.

Annons