Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USÖ-sköterskorna: "Det var kaos"

Sjuksköterskebristen på USÖ fortsätter. 70-talet tjänster står tomma. Jessica Norling och Sara Lindensved berättar hur det är att jobba när avdelningar slås ihop och vårdplatser stängs.

De är unga, arga och de älskar sitt jobb. När NA kontaktar USÖ-sjuksköterskorna Sara Lindensved och Jessica Norling beslutar de sig för att träda fram och berätta hur det är att jobba när tjänster gapar tomma, avdelningar slås ihop och vårdplatser måste stängas.

– Det här är vår version av vad som hände. Vi tycker att det är viktigt att den kommer fram, för den skiljer sig en hel del från ledningens, säger Sara.

– Vi vill att det ska bli bättre, säger Jessica.

Det var tidigt i höstas som det stod klart att bristen på sjuksköterskor inte bara var en sommarföreteelse.

USÖ hade problem att bemanna på flera ställen av sjukhuset. Kirurgkliniken klarade inte att hålla både avdelning 39 för övre gastropatienter och avdelning 29 för nedre gastropatienter öppna. De båda avdelningarna slogs ihop.

– För den som är oinsatt kan det låta som om det inte är så stor skillnad på patienterna, men det är det, säger Jessica.

När avdelningarna slogs ihop kände de två sjuksköterskorna att de slängdes in i ett patientarbete de inte behärskade.

– När jag började här för ett år sedan fick jag en inskolningsperiod. Det var inte tal om något sådant under sammanslagningen i höstas, säger Sara.

– Vi fick helt nya arbetskamrater. En morgon skulle vi samarbeta med folk vi inte kunde namnet på ens, säger Jessica.

– Det var kaos i höstas när de slog ihop oss, berättar Sara.

De vårdar patienter som genomgått svåra operationer i magtrakten.

– Utan patienternas uppskattning hade det inte gått. De säger till oss: ”Att ni orkar med”, berättar Jessica.

Läs Jessicas och Saras hela berättelse i dagens pappers- NA. Inte prenumerant? Köp en inloggning och läs NA digitalt här!

I morgon måndag kan du läsa om hur arbetsgivaren agerat efter kritiken. 

Hur mycket är en sjuksköterska värd? Hur ska USÖ lyckas rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor? Diskutera genom att kommentera artikeln!