Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uta tävlar i ”Den lokala kocken”

Länets lokala kock ska utses. Den 13 november ska kockarna tävla inför jury och publik. Uta Riedel från Sikfors herrgård är en av de tre finalisterna.

Annons

Det är första gången tävlingen Den lokala kocken anordnas. Finalen sker den 13 november på Bo Leva-mässan på Örebromässan i Örebro. Arrangemanget ska uppmuntra till att fler närproducerade råvaror används i matlagningen.

Inför tävlingen hade en regional råvarukorg plockats fram. Sedan var det upp till kockarna att komponera sina recept utifrån dessa ingredienser.

– Att ordna en tävling är ett bra och lustfyllt sätt att berätta för omvärlden om alla de bra lokala och regionala råvaruproducenter som finns omkring oss. Och tävlingens syfte, att sammanföra restaurangköken och leverantörerna, är väldigt bra, säger Uta.

Driver herrgård

Uta och maken Oskar Jansson driver Sikfors herrgård i Hällefors kommun. I deras företag finns alltid den lokala och regionala tanken med i köket.

När inbjudan om att tävla i Den lokala kocken kom ville Uta vara med.

Förrätt och varmrätt

Tävlingsuppdraget var att komponera en förrätt och en varmrätt. I förrätten måste ingå varmrökt regnbågsöring, äpplemust samt frukt och bär från särskilt utvalda lokala producenter. Till varmrätten lammrostbiff, skogsbärsvinäger och ost från regionen. Dessutom finns en större samling andra lokala råvaror med i tävlingen och minst tre av dessa ska ingå i recepten.

Tävlingsledningen efterlyste recept som ansågs innovativa och som kombinerade tradition och nytänkande. 17 tävlingsbidrag kom in.

– Lamm är faktiskt en av mina specialiteter. Det är ett underbart kött och det äts alldeles för lite lamm i Sverige tycker jag. Och då framhåller jag det svenska lammet med den kvalitet som det håller.

Total tillagningstid i finalen är tre timmar. Uta har testlagat sina recept och känner tillförsikt vad gäller tidsmarginalerna. Tiden ska räcka till. Hon har dessutom tävlat i matlagning förr och även själv arrangerat matlagningstävlingar så konceptet att laga mat live är inte något nytt för henne.

Och visst vinner hon gärna finalen, medger hon.

– Bara det att jag kom till final ser jag som en vinst, men självklart vore det kul att vinna finalen.

Annons