Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan biomedicinska analytiker stannar vården!

Annons

I dag är det biomedicinska analytikerdagen. En dag när vi uppmärksammar vår profession och det viktiga arbete vi utför som legitimerad yrkeskår. Årets tema är ”icke smittsamma sjukdomar”, som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Biomedicinska analytiker inom hälso- och sjukvård gör komplexa analyser av bland annat mikrober, vävnadsprover, blodprover och fysiologiska undersökningar för att identifiera olika sjukdomstillstånd. Vi drar slutsatser om ett provsvar är relevant, har rätt kvalitet och tar hänsyn till anamnes och behandling. Vi kombinerar medicin, teknik och analys med självklart fokus på patientsäkerhet.

I dag är vi cirka 8000 i Sverige som arbetar inom hälso- och sjukvård. Vi är ett nav i klinisk verksamhet där våra analyser ger underlag för så mycket som 70 procent av alla diagnoser.

Vi behöver attrahera fler till yrket. Utan tydlig karriärutveckling och möjlighet till vidareutbildning tror vi att detta är omöjligt.

Den moderna sjukvården är beroende av biomedicinska analytiker men det är idag en bristsituation i de flesta landsting och enligt SCB:s Trender och Prognoser 2017 kommer bristen att öka i framtiden.

Som professionsförening är vi bekymrade över den bristsituation vi ser och vilka konsekvenser det ger ur kvalitets- och patientperspektivet. Vi behöver attrahera fler till yrket. Utan tydlig karriärutveckling och möjlighet till vidareutbildning tror vi att detta är omöjligt. Trots 10 års arbete i frågan har vi ännu inte fått någon nationellt reglerad specialistutbildning, vilket efterfrågas av studenter i grundbildning. Det måste skapas tillfällen och resurser för att möjliggöra tydlig kompetensutveckling, annars kommer biomedicinska analytiker bli nästa stora bristgrupp inom vården vilket kan medföra försenade och uteblivna provsvar samt fördröjd behandling.

Agneta Colliander

ordförande

Gabriella Lillsunde Larsson

vice ordförande IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel