Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan EU är vi chanslösa mot fusk

Ikea anklagas för att ha undvikit att betala skatt motsvarande tio miljarder kronor i Nederländerna. EU-kommissionen inleder nu en granskning för att utreda om Ikea otillbörligt gynnats av nederländska myndigheter.

Annons

Var för sig står EU:s medlemsstater chanslösa mot storföretagens skattetrixande men det är bra att EU nu kräver att alla företag, stora som små, ska betala sin rättmätiga andel skatter. Att EU riktar ljuset mot multinationella företag som systematiskt ägnar sig åt skatteminimering torde utgöra ett verkligt mervärde för EU:s medborgare.

Ikea själva hävdar att skatteavtalen med Nederländerna följer EU:s regelverk. De hoppas att utredningen ska ge klarhet och bekräfta detta. 

Ikea själva hävdar att skatteavtalen med Nederländerna följer EU:s regelverk. De hoppas att utredningen ska ge klarhet och bekräfta detta. Men det återstår att se vad EU-kommissionens utredning kommer fram till. Den formella utredning som kommissionen nu inleder gäller Nederländernas behandling av Inter Ikea Systems sedan 2006. Inledande undersökningar har enligt kommissionen visat att företaget vid två tillfällen – 2006 och 2011 – fått förhandsbesked av myndigheterna som avsevärt minskat den skattepliktiga vinsten.  

 EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har tidigare gått hårt åt storföretag som Apple i Irland och Amazon i Luxemburg. De skatteförmåner som företagen erhållit har kommissionen bedömt som otillåtet statsstöd, det vill säga att företagen tillåtits betala betydligt mindre i skatt än andra företag, vilket snedvrider konkurrensen på den inre marknaden.

Nu har EU-kommissionen även beslutat att dra Irland inför EU-domstolen, då landet inte har återkrävt otillåtet statsstöd på drygt 120 miljarder kronor från Apple. Beloppet motsvarar Sveriges försvarsutgifter gånger två, plus Polismyndighetens utgifter under ett helt år.

Nu har EU-kommissionen även beslutat att dra Irland inför EU-domstolen, då landet inte har återkrävt otillåtet statsstöd på drygt 120 miljarder kronor från Apple. Beloppet motsvarar Sveriges försvarsutgifter gånger två, plus Polismyndighetens utgifter under ett helt år. Det är alltså inga småsummor som EU:s medborgare går miste om varje år.

 Under en tid har EU kritiserats för att lägga för mycket krut på att förbättra förutsättningarna för företagen på den inre marknaden. Att marknaden har fått gå före människan. Det är en kritik som jag delvis kan skriva under på. Samtidigt utgör det sociala toppmötet i Göteborg ett startskott för att EU bättre ska tackla sociala utmaningar som hög arbetslöshet och otillräckliga skyddsnät på arbetsmarknaden.

Men även EU:s arbete mot skatteflykt och skatteundandragande behöver intensifieras. En gemensam bolagsskattesats skulle utgöra ett golv för företagsbeskattningen i EU, i stället för att medlemsstaterna ska tävla mot varandra med lägsta bolagsskattesats.

Men även EU:s arbete mot skatteflykt och skatteundandragande behöver intensifieras. En gemensam bolagsskattesats skulle utgöra ett golv för företagsbeskattningen i EU, i stället för att medlemsstaterna ska tävla mot varandra med lägsta bolagsskattesats. Även förslaget om en offentlig land-för-land-rapportering skulle sätta press på storföretagen att beskattas där vinsterna görs. 

Bevisligen kan EU fungera som ett utmärkt instrument för att politiken ska sätta ramarna för företagen på den inre marknaden, och inte tvärtom. EU:s arbete mot skatteflykt bör därför ses i ljuset av stärkta offentliga finanser för hela Europa. Så skapar vi ett rättvist EU.  

Olle Ludvigsson, ledamot i Europaparlamentet (S)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons