Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteserveringar – en räddare i nöden

Replik

...  på insändarna ”När stängs uteserveringarna?” och ”Förvånande fördelar för uteservering”, NA den 4 september.

Uteserveringar väcker känslor. Även om de flesta nog förknippar uteserveringar med avslappning och glada människor som kisar i solljuset, finns det andra som irriteras över ljudnivå och upplevt stök. Oavsett kategori är det dock få som tänker på det omfattande regelverk som företagarna med tillstånd att bedriva uteserveringar har att förhålla sig till.

Reglerna handlar om arbetsmiljölagstiftning, personalansvar, avgifter för livsmedelskontroll, brandsäkerhet, tillstånd för markupplåtelse, serveringstillstånd, avfallslagstiftning, tillsyn från inspektörer, personalliggare och så vidare. Även innan coronakrisen präglades restaurangbranschen av ytterst små marginaler, och efter att krisen slog till har flera av Örebros företagare sett sina livsverk gå upp i rök. Andra har tvingats säga upp personal och ligger sömnlösa på nätterna utan att veta hur morgondagen ska se ut.

Vi vet sedan tidigare att restaurangbranschen ofta är en språngbräda för ungdomar som vill få in en första fot på arbetsmarknaden. Att dra undan den plankan skulle vara förödande.

Flera av de akuta stödåtgärder som staten har infört, till exempel hyresrabatten, har nu löpt ut samtidigt som restriktioner från myndigheter för att minska smittspridningen ligger fast och därmed omöjliggör för dessa företagare att vända krisen.

Vi ska heller inte glömma Örebros ungdomar som nyss tog studenten och som kommer ut på en dyster arbetsmarknad. Ungdomsarbetslösheten är i dag dubbelt så hög som den var motsvarande period förra året. Vi vet sedan tidigare att restaurangbranschen ofta är en språngbräda för ungdomar som vill få in en första fot på arbetsmarknaden. Att dra undan den plankan skulle vara förödande.

Tack och lov har kommunens beslutsfattare insett att det är bättre att restauranggäster sitter utomhus i den friska luften med tillräckligt avstånd mellan sittplatserna än att gästerna trycker ihop sig inomhus. Mer tillåtande regler för uteserveringar i form av förlängd tid för tillståndet och nedsatta avgifter har för många restaurangägare varit avgörande för att hålla igång verksamheten. Våra lokala krögare förtjänar all uppskattning och hjälp de kan få när de nu tar fajten mot närmast omöjliga odds.

I dessa kristider måste vi alla göra uppoffringar ...

Dessutom är alternativet till deras ihärdighet en ekande död stadskärna, det är nog ytterst få örebroare som vill se en sådan framtid. Istället för att förfasa sig över stadens uteserveringar borde fler glädjas över att det finns eldsjälar i vår stad som brinner för att göra vardagen trevligare för örebroarna genom att tillhandahålla mat, dryck och en grundläggande samhällsservice på våra gator och torg.

I dessa kristider måste vi alla göra uppoffringar och det är vår övertygelse att de lite högre ljudnivåer som i sin tur leder till ett en mer levande stad är värd varje decibel.

Eva Cooper

regionchef, Företagarna Örebro län

Johan Bollman

ordförande Företagarna Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel