Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmärkt billig vård på förlossningen i Karlskoga

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Replik

...  till ”Skattebetalare och medarbetare”, NA 23 november.

Samma sak som du läst på intranätet läste jag i Tebladet, en tidning som distribueras till alla hushåll i länet. Du läste och tolkade nya hälso- och Sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

Vet inte hur bevandrad du är i graviditet, förlossningsvård och BB-eftervård, men något gullegull och lyxvård är det inte utan det är helt underbar normal och effektiv vård på Karlskoga förlossning, BB.

Att föda barn är vanligtvis den största händelsen i en familj och eftersom de flesta kvinnor inte föder så många barn i sitt liv så måste den händelsen få uppmärksamhet. Att man har den valmöjligheten att få föda på en lågriskenhet är en rättighet som ska bevaras. Att få föda på en lågriskenhet är en möjlighet för de kvinnor som faller in under de kriterier som finns och de är uppstyrda så att det är endast det som räknas som normala graviditeter som får föda där. Övriga kvinnor ska och måste förlösas på ett sjukhus med neoavdelning. Så ska det vara!

Det är bevisat ha en stor positiv effekt på anknytning, amning och att det motverkar förlossningsdepressioner.

En lågriskenhet är vanligtvis en ekonomisk vinst för där behövs oftast inte så stora interventioner i förlossningen som vid riskförlossningar. Att ha möjlighet att erbjuda bad som smärtlindring är ingen lyxvård, det är en utomordentligt bra metod för smärtlindring. Att det sedan efter födseln finns möjlighet för partner att stanna kvar hos sin nya familj är inget gullegull. Det är bevisat ha en stor positiv effekt på anknytning, amning och att det motverkar förlossningsdepressioner. Så det är en samhällsnyttig möjlighet som gör att den nya familjen får en trygg start på sitt föräldraskap. Den möjligheten finns på små enheter men är svårare på stora enheter på grund av det stora patientinflödet och att det inte finns utrymme på BB-eftervården.

Det är varken vansinne eller farliga vägar som behöver städas undan utan det är en utmärkt billig vård som kan erbjudas. Dessutom frigörs plats på den stora enheten så att personalen har större chans att ägna sig åt en patient åt gången, tyvärr inte alltid men större möjlighet. Barnmorskeförbundet har en devis en barnmorska-en födande en födande-en barnmorska vilket är hur förlossningspersonal vill arbeta.

Alla gravida i länet och i omgränsade län får föda på det lilla sjukhuset förutsatt att man faller in under de kriterier som finns.

Effekten av att ha öppen förlossning är att då är narkospersonal på plats dygnet runt och likaså operationspersonal och det betyder att akutmottagningen kan vara öppen dygnet runt och det betyder att hela lasarettet kan ha alla enheter igång. Det i sin tur betyder att det lilla sjukhuset kan avlasta det stora sjukhuset och det blir en win-win situation. Alla gravida i länet och i omgränsade län får föda på det lilla sjukhuset förutsatt att man faller in under de kriterier som finns. Du skribenten är välkommen till Karlskoga så kan vi visa vårt fina lasarett och dess möjligheter.

Tänkte underteckna detta med Skattebetalare och medmänniska, men eftersom jag står för allt jag skrivit så gör jag inte det.

”Britt”

medarbetare på Karlskoga lasarett och medlem i BB (förlossningen) i Karlskoga måste vara kvar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel