Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpekad rekryterare kallar IS okunniga

”Amin” häktades för terrorbrott men för cirka en vecka sedan avskrevs misstankarna.I en intervju med NA tar han avstånd från IS och kallar IS-resenärer för okunniga.

Foppatofflor i olika färger och storlekar ligger utspridda i lägenheten. Amin, som vi har valt att kalla honom, kommer in i vardagsrummet. Han är barfota och klädd i en vit dräkt. Amin har ont i ryggen. Det är ischias.

Just nu är han sjukskriven från sitt jobb i Eskilstuna men jag förstår inte om det är på grund av ryggen eller de anklagelser som riktats mot honom. Möjligen är det en kombination.

– Det här har drabbat min psykiska hälsa. Det har drabbat min familj, min relation till vänner och mitt jobb, säger han.

– Förut hade jag gott rykte hos människor i Örebro och hela Sverige. Jag hade stort förtroende och många människor vände sig till mig när de hade bekymmer och problem. Efter det som hänt har mitt rykte förstörts.

Amin är småbarnsförälder och en man på flykt sedan 24 år. Han har en stark muslimsk tro som han delar med andra genom predikningar och föreläsningar. Amin kallar sig själv för imam. Sedan 1 juni 2015 är han också känd som den utpekade IS-rekryteraren i Örebro.

Det var vid sextiden på morgonen den 1 juni som Säkerhetspolisen slog till mot familjens bostad.

– Jag blev väldigt överraskad och rädd på grund av det sätt de kom in i rummet. Hade de bara skickat en förfrågan så hade jag kommit in till stationen, säger Amin.

På polisstationen i Örebro fick Amin veta att han var anklagad för uppmaning till terrorbrott. Att han ska ha rekryterat minst fyra unga män till terrorgruppen Islamiska staten, IS.

– Då svarade jag direkt att det stämmer inte. Jag nekade till misstankarna. Jag sa att jag kan ta fram bevis för att ta bort misstankarna, berättar Amin.

Av häktningspromemorian den 4 juni, det vill säga det dokument som åklagaren skrev till rätten inför häktningen, framgår att Amin haft kontakt per telefon med flera personer innan de rest till Syrien. Vid tiden för den första häktningsförhandlingen var dessa samtal, som avlyssnats i hemlighet under flera månader, inte analyserade.

I den andra promemorian, inför omhäktningen den 18 juni, står att Amin haft kontakt med ”personer som bedömts ha radikal islamistisk inställning”. Det står inget om att Amin aktivt ska ha försökt värva ungdomar till IS.

Varför fanns dessa kontakter i din telefon?

– Som imam har jag ett brett kontaktnät. Man behöver inte känna alla som ringer. Ofta ringer okända och vill ha råd och hjälp. I min mobil fanns mellan 300 och 400 kontakter.

Amin säger att han inte kan veta om alla han pratar med eller föreläser för har tankar på att gå med i IS. Han berättar att två ungdomar från Vivalla uttryckligen har frågat honom om att resa ned till Syrien. Han ska ha sagt åt dem att inte göra det.

När förundersökningen lades ned förra veckan sa åklagare Ronnie Jacobsson att de inte kunnat bevisa att mannen är skyldig. Han kunde inte heller utesluta att 45-åringen faktiskt var oskyldig.

Så hur är det – oskyldig eller friad i brist på bevis?

– Han ska betraktas som oskyldig. Förundersökningen är nedlagd eftersom bevisningen inte räckte till. Det är fel att peka ut honom som rekryterare när vi inte har kunnat bevisa det, säger åklagare Ronnie Jacobsson vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål.

Så svaret på frågan är ”brist på bevis?

– Motiveringen är att ”brott kan ej styrkas”, säger Ronnie Jacobsson.

Säpo betraktar inte heller 45-åringen som misstänkt.

– Nej, misstankarna är avfärdade och då är en person inte längre misstänkt, säger Fredrik Milder, presstalesperson hos Säpo.

Kommer ni fortsätta att bedriva underrättelsearbete mot mannen?

– Förundersökningen mot den här mannen lades ned och då är han inte längre misstänkt. Utan att gå in på det enskilda fallet så kommer vi starta en förundersökning vid varje misstanke om terrorbrott och utreda det, säger Fredrik Milder.

Amin säger att han är oskyldig men att det finns personer som vill honom illa. Det ska handla om personer som han är oense med.

Varför blev du misstänkt tror du?

– Jag har vetat om sedan tidigare att det funnits de som på falska grunder anklagat mig för terrorism.

Har ni blivit osams om IS?

– Ja, det kan handla om att ungdomar åkt ned. Anhöriga har sett att deras ungdomar haft kontakt med mig som imam. Sedan har ungdomarna rest ned och då trodde de anhöriga att det var jag som hade skickat ned dem.

Vad säger du till dem som vill gå med i IS?

– Jag råder alla som kommer till mig och ställer den frågan att inte åka ned dit. Utan man ska vara här, utveckla sig själv, söka kunskap och kalla till islam på det sätt som är moralinskt och etiskt rätt.

Tar du avstånd från IS?

– Ja, det gör jag.

I veckan uppmärksammade Gefle Dagblad, GD, en bild som en släkting till Amin år 2014 lade ut på Facebook. På bilden syns en väska och ur den sticker det upp en flygbiljett till ”Kalifatet” samt ett pass med en symbol utformad på samma sätt som symbolen för terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Släktingen skriver: ”Må Allah förverkliga det här”. GD har sökt släktingen utan att få svar. En annan släkting skriver till GD att bilden föreställer islamiska symboler som inte har med terrororganisationen att göra.

NA frågar Amin vad han anser om passbilden. Han svarar att han har inget med den bilden att göra och att publiceringen av passbilden får stå för släktingen. Amin vill inte kopplas samman med den bilden och han vill inte kommentera saken vidare.

Amin menar att den bild som IS sprider av islam över världen skadar alla muslimer. Han kallar dem som reser ned till Syrien och Irak för okunniga om sin egen religion. En muslim ska inte kallblodigt mörda en annan människa eller försätta den på flykt, säger han.

– De som kallar sig Islamiska staten går helt emot islam. Deras handlingar och ideologi är helt felaktiga, säger Amin.

Han tar sig för ryggen. Det gör fortfarande ont. Amin ska försöka gå tillbaka till sitt vanliga liv. Han tror att det blir svårt. Uppståndelsen i medier kring anklagelserna har dränerat hans goda rykte. Men han är oskyldig säger han.