Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning om skötsel

Ska BKT överta skötseln av Hällefors kommunens samtliga idrottsanläggningar? En kartläggning av ansvarsfördelning på olika områden ska ge svar.

Bergslagens kommunalteknik, BKT, får i uppdrag av Hällefors kommun att göra en konsekvensbeskrivning för olika verksamheter. Det gäller kommunala lekplatser, lekplatser vid kommunens fastigheter, badplatser, idrottsanläggningar och grönytor.

– En fråga är vem som ansvarar för vad. Vi vill skapa ordning och reda. Jag har upptäckt att det råder en otydlig uppdelning av skötseln mellan BKT, kommunen och Hällefors bostads AB, säger kommunchef Lena Sahrblom.

Kommunen har tidigare beslutat att BKT ska överta skötseln av kommunala lekplatser från och med i år. Det finns även lekplatser vid fastigheter ägda av kommunen, som skolor och förskolor. Nu vill man veta vilka investerings- och underhållsbehov som finns för samtliga lekplatser.

BKT ansvarar även för skötsel av kommunens badplatser. Redan i dag vet man att pengarna som budgeterats inte räcker. Man vill veta vad en förändring av antalet badplatser får för konsekvenser.

Även kommunens fem idrottsanläggningarna, varav fyra sköts genom föreningsdrift, ska ingå i kartläggningen. Frågan är vad det skulle kosta om BKT tog över ansvaret helt.

BKT sköter vissa delar av kommunens grönytor men kommunens vilja är att föra över även resterande ytor. I kartläggningen ska också skötseln av sommarblommor tas med.

– Vi genomför en inventering över ekonomiska konsekvenser och därefter görs prioriteringar. Men då blir det också en politisk fråga, säger Sahrblom.

Ärendet tas upp av kommunstyrelsen 23 mars.