Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algeriet ger fri lejdåt familjen Gaddafi

Algeriet erbjuder fri lejd åt delar av Gaddafis familj till ett tredje land, uppger en libysk rebelltalesman och hänvisar till besked från Alger.
Rebellerna kallar det en aggression om Algeriet ger familjen skydd.

Annons
För att visa sin respektlöshet mot Gaddafi använder rebeller i staden Tarhouna denna vävnad av Gaddafi som dörrmatta.

Muammar Gaddafis hustru Safia, dottern Aisha, sönerna Hannibal och Mohammed och barnbarn till Gaddafi är i Algeriet sedan i måndags morse, enligt utrikesdepartementet i Alger.

Var Muammar Gaddafi själv befinner sig fortfarande okänt.

Rebellerna i Libyen tänker begära att få familjen utlämnad, hette det i ett uttalande från Tripoli efter beskedet.

"Humanitära skäl"Algeriet har sagt att landet låter dem passera till ett tredje land. Vi kan inte bekräfta detta men familjen ska ha tagits emot (i Algeriet) av humanitära skäl, säger rebelltalesmannen Mahmud Shammam.

Ledningen för de libyska rebellerna förstår inte hur någon skulle kunna "rädda Gaddafis familj", säger Shammam.

Att rädda Gaddafis familj är inte en handling som vi välkomnar eller förstår. Vi vill att dessa personer återvänder.

- Vi kan försäkra våra grannar att vi vill ha bättre relationer med dem – men vi är beslutna att gripa och åtala Gaddafifamiljen och Gaddafi själv.

- Rebellerna garanterar en "rättvis rättegång", säger Shammam.

Pengar blockerasHittills har Algeriet hållit sig neutralt i grannlandets konflikt och inte erkänt Nationella övergångsrådet (NTC) som regeringsmakt. Algeriets utrikesminister Mourad Medelci mötte dock ordföranden i NTC:s verkställande organ, Mahmud Jibril, vid Arabförbundets möte, sade UD i Alger tidigare på måndagen.

Kina blockerar försöken att förmå FN:s sanktionskommitté att släppa fem miljarder dollar, 31 miljarder kronor, som frusits av Gaddafiregimens tillgångar. Frankrike, Storbritannien och Tyskland vill att Libyens nya makthavare får tillgång till pengarna.

Vi hoppas att detta är ett misstag och att Kinas FN-sändebud snart får nya instruktioner, säger en västerländsk diplomat.

Osäkra uppgifterPå måndagen kom åter uppgifter från en libysk rebelltalesperson om att en annan av Gaddafis söner, befälhavaren Khamis, avlidit sedan han sårats i strider i södra Libyen.

En annan talesperson för rebellerna har senare sagt att det finns "nästan säkra uppgifter" om att även underrättelsechefen Abdullah al-Senussi dödades i lördags.

Det finns ingen oberoende bekräftelse på att Khamis dött. Rebellerna har flera gånger tidigare meddelat att han var död och det har sedan visat sig vara fel.

Mer läsning

Annons