Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en vårdanställd smittad av ebola

En andra vårdanställd i USA har testat positivt för ebola och hålls nu isolerad medan risken för ytterligare smitta utreds. Den smittade ska, precis som den första smittade i USA, ha vårdat ebolasjuke Thomas Eric Duncan som avled i förra veckan.

Annons

Den vårdanställda ska ha rapporterat feber i tisdags och isolerades vid sjukhuset Texas Health Presbyterian Hospital, enligt delstaten Texas hälsovårdsmyndighet.

Tjänstemän har intervjuat den sjuke för att snabbt identifiera eventuella kontakter som kan ha lett till vidare smitta.

"Typen av övervakning beror på dessa interaktioners natur och möjligheten att de utsatts för viruset", heter det i uttalandet från hälsovårdsmyndigheten.

Ebolaprovet togs sent på tisdagen lokal tid. USA:s smittskyddsmyndigheten CDC ska ta ytterligare prov för att bekräfta diagnosen.

Liberianske Thomas Eric Duncan dog den 8 oktober och en annan av de sjuksköterskor som vårdade honom insjuknade i helgen. Det nya fallet är alltså det andra där en vårdanställd smittats i Texas.

CDC meddelar nu att man inrättar en snabbinsatsstyrka som inom några timmar ska hjälpa sjukhus i landet att hantera misstänkta ebolafall.

- Jag önskar att vi hade haft en sådan insatsstyrka på plats när den första patienten fick diagnos...men det kommer att ske från i dag och framåt med nya fall i USA, sade CDC-chefen Thomas Frieden.

Frieden medgav vid en presskonferens att det fanns brister i hur sjukhuset i Dallas tog hand om Duncan. Frieden har fått kritik för att ebola-beredskapen i USA är bristande, men en talesman för Vita huset säger att president Barack Obama har fullt förtroende för CDC-chefens förmåga att samordna myndigheternas kamp mot sjukdomen.

Och fallen i USA ändrar inte de svenska rutinerna, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT. Han hänvisar till den CDC-utredning som visar att rutinerna och protokollen inte följdes i samband med behandlingen av Duncan.

- Det var ganska rörigt, tydligen. Det här är extremt sorgligt och olyckligt, men det finns inga hundraprocentiga system. Den mänskliga faktorn finns alltid där, säger han.

CDC bildar nu en särskild insatsstyrka för att ta hand om nya fall. Är något liknande aktuellt i Sverige?

- Vi har redan upplägget att vi ska skicka alla eventuella fall för vård i Linköping. Så vi har redan något liknande, kan man säga. USA är ju ett mycket större land.

Finns det några tecken på att denna ebola har blivit mer smittsam?

- Nej, inga alls. I de här fallen tyder mycket på att protokollen inte har följts och i så fall är det inte protokollen det är fel på. Men erfarenheterna i USA är ju något som vi naturligtvis studerar och tar med oss i det fortsatta arbetet.

Sjukhuset I Texas beskrev i måndags tillståndet för den första smittade vårdanställda som stabilt och i tisdags som gott. Hon hälsade själv via sjukhuset att hon mår bra och tackade för allt stöd. Hon hade då fått en transfusion med blodplasma från den amerikanske läkare som tillfrisknade efter att ha smittats med ebola i Västafrika, Kent Brantly. Hoppet är att antikropparna i blodplasman ska hjälpa henne att bli frisk.

Carl Fridh Kleberg/TT Johan Nilsson/TT

Mer läsning

Annons