Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Se de nyupptäckta djuren

En jättelik vandrande pinne, en stekel som förvandlar sin offer till zombier, en fladdermus med extremt långa hörntänder.Dessa arter hör till drygt 139 nyupptäckta djur och växter i Mekongflodens bäcken i Sydostasien.

Annons

Många av arterna är bisarra, andra är mycket vackra, en och annan är skräckinjagande.

De beskrivs i en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Totalt sedan 1997 har 2 216 tidigare okända växter och ryggradsdjur upptäckts i Mekongregionen — ett genomsnitt på tre nya arter i veckan.

Dödar själen

Bland de nyfunna organismerna återfinns 90 växter, 23 reptiler, 16 groddjur, nio fiskar och ett däggdjur. Dessutom tillkommer hundratals insekter.

- De är så många att det har varit svårt att beräkna det exakta antalet, eftersom beskrivningarna återfinns i så många olika publikationer, säger Louise Carlsson på WWF.

Bland insekterna återfinns de märkligaste arterna. Stekeln Ampulex dementor injicerar ett speciellt gift i kackerlackor som förvandlar de senare till viljelösa zombier, varpå steklarna i lugn och ro kan äta upp kackerlackorna levande. Artnamnet är hämtat från böckerna om Harry Potter — dementorer är varelser som suger ut själen ur sina offer.

Långa hörntänder

Den väldiga vandrande pinnen Phryganistria heusii yentuensis blir 54 centimeter lång, vilket gör den världens näst längsta insekt.

Även bland ryggradsdjuren finns ett antal säregna varelser. Trädgrodan Gracixalus lumarius kan växla färg som en kameleont. Hannarna har en taggig, eller snarare knottrig hud, som känns som sandpapper om man tar i den.

Fladdermusen Hypsugo dolichodon är liten som nästan alla insektätande fladdermöss men är försedd med osedvanligt långa hörntänder. Möjligen lever den på stora insekter med hårda skal.

Forskarna påpekar att många av dessa märkliga arter är hotade till sin existens på grund av den extrema skogsskövlingen i Sydostasien.

Roland Johansson/TT

Mekongregionen

Mekongregionen i Sydostasien omfattar Mekongfloden och dess förgreningar som sträcker sig över delar av Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam.

Området är ett av de artrikaste på jorden. Totalt finns här drygt 430 arter av däggdjur, 1 200 fågelarter, 800 arter av reptiler och groddjur, cirka 1 100 fiskarter och 20 000 olika kärlväxter. Antalet insektsarter är med stor sannolikhet femsiffrigt.

WWF:s rapporter visar dessutom att många arter återstår att upptäcka. Sedan 1997 har forskarna beskrivit 2 216 nya arter av kärlväxter och ryggradsdjur.

Källa: WWF

Mer läsning

Annons