Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodig söndag i Tripoli

Vittnen rapporterar om sammandrabbningar mellan tusentals demonstranter och Gaddafi-trogna i huvudstaden Tripoli till den arabiska tv-kanalen al-Jazira på söndagskvällen.

Annons
Tusentals människor protesterar mot regimen i huvudstaden Tripoli.

EU uppmanar Libyens regering att avstå från att använda våld mot demonstranter.

Marken gungar under Muammar Gaddafi.

Vildsint skottlossning, hundratals döda och hundratusentals på marsch mot regimen. Rapporterna har börjat komma om att soldater och diplomater överger regimen i Libyen.

Till detta kommer nu uppgifterna att oroligheterna nått Tripoli.

Minst 50 människor hade dödats i staden Benghazi i öster bara sedan söndagseftermiddagen, uppgav lokala läkare för nyhetsbyrån Reuters på kvällen.

Habib al-Obaidi, chef för intensivvården på ett sjukhus, berättade att avhoppare från en specialstyrka kommit till sjukhuset med soldater som skadats i drabbningar med Gaddafis egna skyddsvakter.

- De har anslutit sig till folkets revolution, sade juristen Mohamed al-Mana.

EU: Sluta använda våld!EU uppmanade på söndagskvällen Libyens regering att avstå från att använda våld mot fredliga demonstranter.

- Vi fördömer förtrycket av fredliga demonstranter och beklagar våldet och att civila dödats, sade utrikeschef Catherine Ashton i en deklaration.

EU är "extremt oroat av händelserna i Libyen och rapporterna om ett högt antal dödsoffer bland demonstranterna", enligt Ashton.

Hon tillade att folkets krav på reformer måste bemötas genom öppen och meningsfull dialog. Dessutom uppmanade Ashton Libyen att omedelbart upphöra med blockeringen av internet och mobiltrafik och tillåta medier att arbeta fritt i landet.

"Krigszon""Massaker" och "krigszon" var några av orden som användes om läget i Benghazi under dagen. Om myndigheterna över huvud taget hade någon kontroll över situationen tycktes högst oklart.

- Säkerhetsstyrkorna är i sina kaserner och staden befinner sig i ett civilt myteri. Folk sköter sina egna affärer, sade ett vittne på telefon.

Gaddafi-trogna uppgavs ha skjutit kulspruteeld mot demonstranter.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch talade om minst 173 döda sedan i onsdags, men varnade för att siffran var i underkant.

Gaddafi själv har visats upp i statlig tv, men inte gjort några uttalanden. De pågående protesterna betecknas som det allvarligaste hotet mot hans position sedan han tog makten i en kupp 1969.

Libysk stats-tv aviserade på kvällen att ledarens son Sayf al-Islam skulle hålla ett tv-tal till nationen sent på söndagskvällen.

Den röda markeringen visar var huvudstaden Tripoli ligger.

Här sitter ledaren Moammar Gadhafi bakom skottsäkert glas vid en militärparad i Tripoli år 2009.

Libyen

Libyen har en befolkning på 6,3 miljoner invånare och gränsar till Egypten, Sudan, Tchad, Niger, Algeriet och Tunisien.

Landet är till ytan sett det fjärde största i Afrika, med stora delar öken. Befolkningen bor till stor del i stadsområden och 2008 bodde 77 procent i städer. Huvudstaden Tripoli är den klart största med 1,2 miljoner invånare.

"Revolutionens ledare" Muammar Gaddafi styr sedan 1969.

Regimen är auktoritär med stora brister vad gäller mänskliga rättigheter. Både yttrandefrihet och pressfrihet är kraftigt begränsade och val är förbjudna.

Libyen har rika oljetillgångar och råolja dominerar exporten helt.

Källa: Nationalencyklopedin. (TT)

Mer läsning

Annons