Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Breivik häktas för terrorbrott

Anders Behring Breivik erkänner bomben i Oslo och massakern på Utöya. Men han anser sig inte straffskyldig till terrordåden som tog minst 76 liv, inte 93 som polisen trott. Jag gjorde detta för att rädda Norge och Västeuropa från bland annat kulturmarxism och muslimskt övertagande.

Annons

Hans makabra förklaring kom i måndagens häktningsförhandling i Oslo tingsrätt, som slutade med häktning i extraordinära åtta veckor – precis som polis och åklagare begärt.

Under den perioden gäller förbud mot brev, besök och medieintag. Dessutom ska han hållas fullständigt isolerad de fyra första veckorna. Hela förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Efteråt meddelade domare Kim Heger sitt beslut inför ett stort medieuppbåd.

"De fick betala"Domaren citerade vad Breivik sagt i rättssalen. Terroristen gjorde helt klart att han ville skada Arbeiderpartiet. Han anser att partiet har svikit Norge och dess folk bland annat genom "massimport av muslimer". Målet med attentaten var att ge en kraftig signal till folket. Den misstänkte ville tillfoga Arbeiderpartiet största möjliga skada och i framtiden strypa nyrekrytering.

"Och priset för förräderi fick de betala", sade han enligt domaren.

Nekades uniformNär Breivik anlände till tingsrätten attackerade ungdomar polisens fordon med sparkar och slag. "Din jävel!", skrek de. Men polisen hade förutsett hämndaktioner och lynchstämning och löste upp situationen.

32-åringen hade begärt en offentlig häktningsförhandling och att få bära uniform. Inget av kraven hörsammades. Utifrån hans förklaring och annan bevisning fann rätten att han handlat med "terroravsikt". Det handlar om försök att destabilisera och förstöra grundläggande samhällsfunktioner samt att sprida skräck bland befolkningen.

Uppförde sig lugnt

Åklagaren Christian Hatlo återgav vid en pressträff hur Breivik agerat under häktningsförhandling:

-Han uppförde sig lugnt och verkar opåverkad.

Hatlo berättade också att den misstänkte räknar med att tillbringa resten av sitt liv i fängelse. 32-åringen ska nu undersökas av rättspsykiatriker.

Två celler till?I polisförhör ska Breivik ha gett information som kräver ytterligare efterforskningar.

Bland annat om "ytterligare två celler i vår organisation", berättade domare Heger.

Hur seriöst det talet är återstår att se. Men ett skäl till de stängda dörrarna var att polisen hade farhågor om att Breivik annars kunde försöka sända kodade meddelanden till eventuella medhjälpare. Efter förhandlingen kördes Breivik under sträng bevakning till häktet. Pressbilder visade hur han log inne i bilen mot kamerablixtarna.

Flera saknadePolisen reviderade på måndagen kraftigt ned antalet bekräftat döda i massakern på det politiska ungdomslägret från 86 till minst 68. Polis och räddningspersonal hade en krävande uppgift. Man var tvungen att prioritera överlevande och gick då ut med information om fler döda, förklarade polischef Öystein Mäland på en presskonferens. Samtidigt gav han beskedet att bomboffren i Oslo stigit från sju till åtta. Båda siffrorna kan dock komma att ändras. Det pågår fortfarande sökande efter saknade på ön och i fjorden samt efter kroppsdelar i regeringsbyggnaden.

TEXT: TT:s utsända

Mer läsning

Annons