Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Breivik: "Jag erkänner inte skuld"

Sondre Lindhagen-Nilssen, 16, överlevde massakern på Utöya i juli. Nu har han återsett massmördaren Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt.

Annons
Ett stort journalistuppbåd hade samlats på Oslo tingsrätt inför omhäktningen av Anders Behring Breivik.

Det är viktigt för mig att kunna sitta i rättssalen och se att han inte kan skada oss längre, sade Lindhagen-Nilssen, som själv hjälpte flera kamrater att undgå döden.

Breivik blir kvar i häkte in i januari nästa år, men hans isolering hävs gradvis, beslöt tingsrätten på måndagen.

Det som från början var en rutinförhandling om häktningstider blev ett jippo utan like sedan högsta domstolen beslutat låta Breivik närvara i salen.

Lång köMånga unga – några överlevande från massakern – hade bestämt sig för att vara med, för att "se honom rakt i ögonen och se om han står kvar". Redan vid tvåtiden på natten syntes enstaka väntande. Vid åtta köade närmare 200 journalister till sal 828 på åttonde våningen i tingshuset mitt i Oslo, bara ett kvarter ifrån den plats där Breivik sprängde sin bilbomb fredagseftermiddagen den 22 juli.

Några av de unga som väntade hade anknytning till AUF, Norges motsvarighet till SSU.

Några minuter sent fördes Breivik, i vit skjorta och mörk kavaj och med tunt välfriserat skägg, in i salen av fyra poliser.

Erkänner handlingarnaBreivik förklarade att han är "militär officer i motståndsrörelsen" och gick till attack mot tingsrättens domare Torkjel Nesheim.

- Du har fått mandat från dem som stöder multikulturalismen. Det är en hatideologi som stöder dekonstruktionen av det norska samhället, sade Breivik men avbröts av Nesheim.

- Tack Breivik, det räcker. Erkänner du skuld?

- Jag erkänner handlingarna, men inte skuld.

Strax före förhandlingens slut sade Breivik att han gärna ville säga något till offrens anhöriga, men han stoppades åter av domaren.

"En störd person"Sondre Lindhagen-Nilssen sade efteråt till TT:s utsände att han blev spänd när Breivik försökte ta ordet och tala till anhöriga och överlevande direkt.

16-årigen anses ha räddat en rad av sina kamrater genom att hjälpa dem att gömma sig i vattenbrynet.

- Jag minns honom skrikande och dopad ute på Utöya och det var speciellt att se honom nu, när han talade med låg röst. Jag såg en förstörd och störd person, inte som jag tänkt mig.

- Medierna har beskrivit honom som hård och för mig har han varit ett odjur utan mänskliga drag för det han gjorde mot mina kamrater.

Får inte läsa brevRätten beslöt senare att Breiviks häktas i ytterligare tolv veckor. Isoleringen hävs dock något. Brev- och besöksförbudet kvarstår i åtta veckor, medieförbudet i fyra.

Ett av skälen till fortsätt häktning är enligt Nesheim att polisen fortfarande inte har uteslutit att Breivik kan ha haft medhjälpare. Förundersökningen är långt ifrån avslutad, konstaterar rätten.

Polisfoto av Anders Behring Breivik.

Mer läsning

Annons