Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desperat kamp för atträdda olycksfartyget

Det brandhärjade norska kryssningsfartyget Nordlys låg med kraftig slagsida på fredagsförmiddagen. Risken finns att hon kan välta och sjunka.

Annons

Räddningsmanskapet arbetade intensivt hela natten med att pumpa ut vatten för att stabilisera det enorma fartyget. Men trots att läckorna i skrovet uppgavs vara tätade blev slagsidan bara värre och värre. Strax efter klockan fem på morgonen lutade Nordlys 19,8 grader. Polis och brandkår hade tidigare sagt att den kritiska vinkeln för när fartyget kunde välta var 20 grader.

Borrat hål

För att snabba på arbetet hade räddningsarbetarna borrat hål i sidan på båten för att få in fler slangar och pumpar. Arbetet fördröjdes dock av att man först borrade fel med en meter och fick börja om från början, skriver VG.

Nordlys körde den klassiska linjen Hurtigruten när en våldsam brand bröt ut på torsdagsmorgonen. Passagerarna evakuerades i livbåtar och skeppet togs till kajen i Ålesund. Två personer dog i branden, och tolv fördes till sjukhus.

På torsdagskvällen inledde den norska haverikommissionen sin utredning av vad som orsakat branden. Polisen har sagt att de misstänker en explosion i maskinrummet, men det är inte känt vad som skulle ha orsakat den.

Se VG:s direktsändning från räddningsarbetet här.

Mer läsning

Annons