Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktrapportering från Grekland

Det blir ingen grexit. Eurozonens ledare har enhälligt nått en överenskommelse efter nattens intensiva förhandlingar, säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Annons

Tusk bekräftar på en presskonferens i Bryssel nu på morgonen att en överenskommelse om Grekland nåtts. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger i sin tur att det "inte blir någon grexit", det vill säga att Grekland tack vare uppgörelsen kommer att kunna stanna kvar i eurozonen.

Presskonferensen hölls kort efter att uppgifter om uppgörelsen börjat dyka upp på Twitter. Belgiens premiärminister skrev kort och gott "enighet", medan en talesperson för Cyperns regering var något mer utförlig: "Ser ut som att vi har en överenskommelse".

Strax efter 9-tiden twittrade Donald Tusk att "Alla är redo att satsa på ESM-program för Grekland med seriösa reformer och finansiellt stöd".

Natt av diskussioner

Beskedet kom efter en 17 timmar lång maratonförhandling mellan euroländernas stats- och regeringschefer i Bryssel.

Uppgörelsen innebär att Greklands premiärminister Alexander Tsipras gått med på tuffa reformer i utbyte mot ett treårigt räddningspaket värt 86 miljarder euro, motsvarande drygt 800 miljarder kronor, skriver AFP. Men villkoren i uppgörelsen har inte presenterats närmare ännu.

Det sista som det tvistades om uppgavs tidigare ha varit storleken och sätet för den privatiseringsfond som euroländerna vill att Grekland skapar.

Aten har även ifrågasatt Internationella valutafondens roll i nästa krisprogram, men sägs ha fått ge sig i den frågan.

Under hela kvällen och natten pendlade mötet mellan framsteg och svårigheter.

Svår väg väntar

En "lång, svår" väg väntar nu efter Greklandsavtalet, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en kommentar till AFP.

Samtidigt hyllar Frankrikes president François Hollande den grekiske premiärministern Alexis Tsipras för hans "modiga val".

Mer läsning

Annons