Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsoffer vid skalvi Nya Zeeland i natt

(UPPDATERAD) Minst 65 personer omkom i skalvet i Nya Zeeland. Siffran kan stiga, säger premiärminister John Key.

Annons

Ett kraftig jordskalv har skapat stor förödelse i Nya Zeelands näst största stad, Christchurch. Minst 65 personer har omkommit. Siffran kan stiga, säger premiärminister John Key.

Skalvet, med en magnitud på 6,3, inträffade en mil sydväst om staden, på fem kilometers djup.

- Vi kan bevittna Nya Zeelands mörkaste dag, sade premiärminister John Key som reste till Christchurch timmar efter skalvet som krävde minst 65 människoliv. - Människor bara sitter vid sidan av vägen, med sina huvuden i händerna. Det här är ett samhälle i total vånda, sade han och tillade att tisdagens jordbävning var mycket värre än den i september i fjol.

- Det här är i stadens centrum under en väldigt hektisk tid där du har en massiv jordbävning som våldsamt skakade troligen redan försvagad infrastruktur.

Mellan 150 och 200 personer kan fortfarande vara instängda under raserade byggnader i Christchurch, sade stadens borgmästare Bob Parker enligt Radio New Zealand.

Det var den andra stora jordbävningen som drabbade Nya Zeelands näst största stad inom ett halvår. I september inträffade ett skalv med magnituden 7,0. Tisdagens skalv uppmättes till 6,3, men följderna verkar ha blivit värre. I höstas inträffade skalvet tidigt på morgonen då gatorna var folktomma. Det nya skalvet kom tidigt på eftermiddagen och många människor fick rasmassor över sig när de gick eller åkte på gatorna i centrala Christchurch.

Byggnader rasade samman eller började brinna. Bland annat krossades två bussar av nedfallande bråte.

- Det är enormt. Vi vet inte om det finns människor under bråten, jag tror det, sade en präst som stod utanför stadens katedral som delvis rasat samman.

Jane Viol, tredjesekreterare på Sveriges ambassad i Australien som har hand om Nya Zeeland, säger att det inte finns några rapporter om skadade eller avlidna svenskar. En svenska har fått stora skador på sitt hus, men hon själv är fysiskt oskadd och befinner sig hos vänner.

Många av dem som skadades i skalvet har flugits från Christchurch till Auckland. De lokala sjukhusen är alltför hårt belastade.

- Det ligger skadade människor på gatorna, och de lokala vårdresurserna är inte tillräckliga. Man har även tvingats att stänga sjukhus och evakuera patienter därifrån, säger Jane Viol.

Sveriges ambassad räknar med att ett 100-tal svenskar kan finnas i Christchurch-området, men uppgifterna är osäkra liksom hur många svenska turister som kan befinna sig där.

Diana Johansson som bor tillsammans med sin make i en förort till Christchurch berättar att hela huset skakar just som TT når henne på telefon. Hennes man ropar att det är det åttonde skalvet i ordningen de kan känna sedan det första inträffade vid ett-tiden, lokal tid.

- Väldigt, väldigt skrämmande, och värre än i september. Porslin har rasat ner på golvet och möbler har flyttat på sig, berättar hon.

Christina Clarkson, ordförande i Scandinavian Club i Christchurch, befann sig vid en utomhuspool i Hororata när marken började att skaka.

- Vattnet svämmade över och vi tittade på varandra och undrade: är det här ett skalv? Yes, tänkte vi och bestämde oss direkt för att ta oss därifrån.

Den röda markeringen visar var Christchurch i Nya Zeeland ligger någonstans.

Mer läsning

Annons