Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra män döms för planerad attack mot Jyllands-Posten

Fyra män, bosatta i Sverige, fälls för terrorbrott i Danmark. De döms till 12 års fängelse.

Annons

Tre av männen greps i slutet av december 2010 i en lägenhet i Herlev i Köpenhamn efter lång tids avlyssning och spaningssamarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis. Den fjärde, som hoppat av resan till Köpenhamn från Stockholm i Jönköping, kunde gripas i en lägenhet i Järfälla.

Alla fyra har nekat till att ha haft planer på att utföra terrordåd i Danmark.

En av dem har erkänt att en k-pist som beslagtogs i samband med gripandet tillhörde honom. Det handlar om en 46-årig man som varit spårlöst försvunnen i tio års tid innan han i november 2010 kom tillbaka till Sverige. Enligt åklagarna har 46-åringen befunnit sig i Waziristan i Pakistan där talibanerna och al-Qaida har en stark ställning.

De fyra männen har åtalats för att ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Enligt åklagarna skulle männen storma in i byggnaden och försöka döda så många som möjligt av dem som fanns där.

Enligt danska säkerhetspolisen, PET, avvärjdes attacken dagen eller dagarna innan den skulle genomföras. Hos de misstänkta beslagtogs både vapen och ammunition och så kallade buntband, som männen tros skulle binda sina offer med.

Attacken skulle vara en hämnd för Jyllands-Postens publicering av de numera världsberömda så kallade Muhammedteckningarna.

Åklagaren kräver 16 års fängelse för Mounir Dhahri, som anses vara huvudman. För Munir Awad och Omar Abdalla yrkar åklagaren 14 års fängelse vardera och för Sahbi Zalouti fängelse i 14–16 år.

Klockan 14 väntas rätten i Glostrup meddela vilka straff de fyra männen får. De har alla av rätten befunnits skyldiga till terrorbrott.

Åklagare Gyritha Ulrich kräver 16 års fängelse för två av dem och 14 år för de andra två.

Mer läsning

Annons