Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gbagbo förhandlar om kapitulation

Enligt Ally Coulibaly, utsedd av president Alassane Ouattara som Elfenbenskustens ambassadör i Frankrike, verkar Laurent Gbagbo förhandla om villkoren för att ge sig, skriver nyhetsbyrån AFP.

Annons

- Jag tror att Laurent Gbagbo är vid liv. Jag har fått veta att han förhandlar villkoren för att kapitulera, sade Coulibaly till franska radiokanalen RFI.

Ambassadören kände inte till genom vilka kanaler Gbagbo försökt förhandla eller om en medlare var del av processen, skriver AFP.

- Abidjan är numera fullt av rykten och jag vill inte bidra till desinformation. Vad jag har fått veta är att han (Gbagbo) sedan i går har försökt förhandla. Det är inte för sent, sade Coulibaly.

På tisdagsmorgonen hördes åter ljudet av tunga vapen i Abidjan och vittnen rapporterade till nyhetsbyrån AFP att styrkor lojala med den internationellt erkände presidenten Alassane Ouattara drabbat samman med Gbagbotrogna. Ouattaralägret har sedan tidigare utlovat en framryckning i staden, där Gbagbo ännu tros uppehålla sig.

Alassane Ouattaras soldater har inlett en ny offensiv efter en månadslång konflikt om valresultatet.I en gemensam operation anföll FN-styrkan Unoci och den forna kolonialmakten Frankrike med sin styrka Licorne Gbagbos starka fästen. FN utreder anklagelser om att hundratals människor dödats i en massaker i staden Duékoué i Elfenbenskusten där närmare 200 kroppar påträffats i en massgrav, enligt FN:s chef för humanitära frågor Valerie Amos.

Internationella Röda Korset (ICRC), som besökt staden säger att minst 800 människor dödats i förra veckan. FN:s fredsbevarande styrkor i landet har uppgett att Ouattaralojala styrkor dödat 220 människor och Gbagbo-styrkor dödat 110 i Duékoué. Amos som besökt Duékoué säger till Reuters att hon inte kan bekräfta att så många som 800 dödats. Hon kan dock bekräfta att hennes kollegor från FN har funnit en massgrav.

- De har redan påträffat närmare 200 kroppar i graven och de har funnit döda på andra håll i staden.

Duékoué, som ligger i kakaobältet i västra Elfenbenskusten, intogs av Ouattaras styrkor den 29 mars. Amos uppger att hon inte kan säga vem som ligger bakom massakern. Människor hon talat med har lämnat olika uppgifter och skyllt på Ouattaras styrkor, flyende Gbagbosoldater och lokal milis.

Mer läsning

Annons