Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga dokument avslöjade

Nätsidan Wikileaks har kommit över mer än 90 000 militära dokument från kriget i Afgahnistan som visar amerikanska soldater i USA:s krigsföring.

Annons

På DN kan man läsa att de dokument Wikileaks kommit över försäkrar Julian Assange, Wikileaks grundare i en tv-sänd presskonferens är äkta, men de kan inte bedöma sanningen i dem. Dokumenten har varit hemlighetsstämplade men inte topphemliga.

– Det är inte någon stor enskild händelse som är det viktiga i det här materialet. Men det är tydligt att det skapar bilden av hur åren av krig har varit, sade Julian Assange, Wikileaks grundare, vid en tv-sänd presskonferens som DN citerar.

Enligt DN innehåller dokumenten och videoklippen bland annat dokumentering av civila offer som inte har rapporterats. Det ska röra sig om cirka 195 stycken enligt Nyhetskanalen.se och DN.se. Det ska också ha framkommit av dokumenten att Pakistan som är allierade med USA ska ha militärspioner som samarbetar med talibaner. Dokumenten täcker händelser från januari 2004 till december 2009.

Nu har Svenska Dagbladet avslöjat på sin hemsida att svenksa trupper förekommer i de hemliga dokumenten. De ska enligt SVD vara så att motståndsmän flera gånger attakerat de svenska trupperna. Vissa händelser som den svenska militären inte ska ha rapporterat om menar SVD.

Nyheten om detta har väckt stort intresse bland många och avslöjandet har tagits upp av de stora nyhetsmedierna, reaktionerna från Washington kom snabbt. De menar enligt flera nyhersrapporteringar att läckan är oansvarig och kan riskera många soldaters liv. Vita huset ser publiceringen av dessa dokument som ett hot mot nationens säkerhet.

Mer läsning

Annons