Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerpopulister harframgång i finskt val

Finlands riksdagsval på söndagen blev en framgång för högerpopulistiska Sannfinländarna. När 38 procent av rösterna hade räknats var Sannfinländarna tredje största parti.

Annons

Samlingspartiet var största parti och Socialdemokraterna näst störst. Centerpartiet hade så långt i rösträkningen — tidigt på söndagskvällen — gått bakåt med 5,7 procent jämfört med valet 2007.

Opinionsmätningarna har tytt på att Sannfinländarna legat alldeles i hälarna på Centern, Samlingspartiet och Socialdemokraterna som alla var ungefär lika stora i den riksdag som nu ska avlösas.

Sannfinländarnas framryckning har gjort valresultatet den här gången ännu mer ovisst.

Soini slår underifrån

Sedan Paavo Lipponens tid som Socialdemokraternas ledare på 1990-talet gäller att alla kan regera med alla. Ingen blockpolitik, inga enpartiregeringar. Statsvetaren och valforskaren Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi har i förhandskommentarer till valet framhållit att bristen på tydliga regeringsalternativ kan ha varit ett problem särskilt för Socialdemokraterna (SDP), som uppfattas som ett maktparti ännu efter fyra år i opposition.

Konservativa Samlingspartiet och Centern har för sin del varit indragna i en bidragsskandal som bidragit till växande politikerförakt.

Det parti som dragit fördel av all detta är Sannfinländarna och partiledaren Timo Soini, som håller "de gamla partierna" ansvariga för allt de ogillar.

Mot stöd till krisländer

Soini har varit ledamot i EU-parlamentet sedan 2009 — och det är inte minst hans EU-kritiska hållning som kan antas ha vunnit gehör, när Finland nu förväntas ställa upp i eurozonens stabiliseringsfonder och räddningspaket för EU:s krisländer.

Nästan 1,3 miljoner finländare förhandsröstade. Det motsvarar 31,2 procent av väljarkåren. Betydligt fler än vanligt har förhandsröstat

Finländare bosatta utomlands har varit ovanligt aktiva. Över en fjärdedel fler röstade, jämfört med i förra riksdagsvalet 2007. De flesta utlandsrösterna kom från Sverige.

Mer läsning

Annons