Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt tonläge i övervakningsskandalen

Avslöjandena om USA:s långtgående spionage mot EU hotar att allvarligt störa relationerna och kan komma att hota de historiska samtalen om frihandel över Atlanten.
Men USA:s president Barack Obama lovar att lägga korten på bordet.

Annons

Det blir inga förhandlingar om ett frihandelsavtal om inte USA först garanterar att allt spionage har upphört, säger Frankrikes president François Hollande och uppmanar USA att "genast sluta".

"Oacceptabelt"- Vi kan inte acceptera den här sortens uppförande mellan partner och allierade, sade han till reportrar under ett besök i Lorient i västra Frankrike på måndagen.

Även EU:s justitiekommissionär Viviane Reding varnar för att handelsavtalet kan vara i fara "om det finns misstankar om att våra partner buggar EU-förhandlarnas kontor", enligt en talesman i Luxemburg.

I sitt första uttalande om den växande spionskandalen sade USA:s president Barack Obama att de europeiska allierade kommer att få all information de vill ha om affären. Samtidigt antydde han att den här sortens spioneri var utbredd.

38 målFörutom olika EU-institutioner spionerar USA även på 38 andra "mål" — ambassader och andra beskickningar, skriver brittiska The Guardian. Bland dem finns Frankrike, Italien och Grekland. I dokumentet som den spionanklagade amerikanen Edward Snowden ska ha försett tidningen med beskrivs i detalj en lång rad metoder som används, som buggning och avlyssning med speciella antenner.

Tysklands justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberg tycker att spioneriet påminner om hur kalla krigets fiender behandlade varandra, och en talesman för förbundskansler Angela Merkel säger att det är "oacceptabelt att spionera på sina vänner".

"Inte ovanligt"Även EU:s utrikeschef Catherine Ashton tog upp den kontroversiella frågan med USA:s utrikesminister John Kerry vid ett regionalt möte i Brunei på måndagen.

Enligt USA:s utrikesminister John Kerry är det "inte ovanligt" att länder samlar information om varandra.

- Jag kan säga att alla länder i världen som är inblandade i internationella affärer och nationell säkerhet vidtar många aktiviteter för att skydda sin nationella säkerhet och all slags information som bidrar till den.

Mer läsning

Annons