Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida bor fyra mil från gränsen

Lindesbergaren Ida Grändås-Rhee bor i Seoul. Nu har hon lagt upp en flyktplan med sin man – om krig skulle bryta ut.
– Stannar vi kvar kommer han att kallas in i militären.

Annons
Förödelse på Yeonpyeongön i Sydkorea efter ett anfall från Nordkorea. Till höger är Ida Grändås-Rhee som bor i Seoul, några mil från gränsen till Nordkorea.

För två år sedan hamnade 26-åriga Ida Grändås-Rhee i Sydkoreas huvudstad Seoul. Sedan dess har hon bott i staden, förutom när hon åkt hem till Lindesberg för att träffa sin familj. Ida jobbar som musiker och kompositör med scenkonst. När oroligheterna började trappa upp med Nordkorea, blev hennes man, Kanghee Grändås-Rhee, orolig.

– Vi bor fyra mil från gränsen, och det har smällt flera gånger sedan jag flyttade hit. Kanghee har inte brytt sig så mycket tidigare, men den här gången reagerade han, säger Ida Grändås-Rhee.

I Sydkorea gör alla män minst två års värnplikt. Om ett krig skulle bryta ut med grannen i norr skulle Idas 31-årige man kallas in till militärtjänst. I så fall har paret lagt upp en plan för hur de ska lämna landet, och vart de ska ses.

Trots att skottlossning och explosioner vid gränsen har blivit vardag för Ida, känner hon sig inte rädd i Seoul. Och hon har varit i kontakt med svenska ambassaden – som hittills inte råder några svenskar att lämna landet.

Tvingas Ida lämna Sydkorea vet hon inte var hon tar vägen, men hon har en längtan till Sverige och sin familj.

– Både min man och jag jobbar som frilans. Förhoppningsvis kan vi börja jobba mer fristående så vi inte är så beroende av var i världen vi bor.

Mer läsning

Annons