Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel lättar på Gazasanktioner

Israel ska lätta på blockaden mot Gaza.
Men uttalandet möts omedelbart av kritik från svenskt håll.

Annons
Fler varor ska släppas in till befolkningen i Gaza. Bilden visar sex lastbilar med medicin som släpptes in i Gaza genom gränspassagen vid Erez den 7 juni.

Premiärminister Benjamin Netanyahus presstalesman sade på torsdagsmorgonen att lättnaden kommer att innebär en utökning av ”inflödet av material för civila projekt som står under internationell övervakning”. Det skriver den israeliska tidningen Jerusalem Post.

Men säkerhetskontrollerna kommer att vara kvar, för att förhindra att vapen eller annan krigsmateriel förs in i området.

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, en av svenskarna ombord på fartygskonvojen Ship to Gaza, är inte imponerad.

- Att prata om att man lättar på blockaden, utan att allt ska bort – alltså hela blockaden utom vapen är helt oacceptabelt, säger han till TT.

Israel förväntar sig också något i utbyte mot lättnaderna. Premiärminister Netanyahu säger att han förväntar sig att det internationella samfundet ska arbeta för att Gilat Shalit omedelbart ska friges. Shalit är en israelisk soldat som sitter fången på hemlig plats i Gaza sedan 2006.

Dödsskjutningarna ombord

på Ship to Gaza har fått stora negativa konsekvenser för Israel. Turkiet överväger att inte skicka tillbaka den Israelambassadör som kallades hem efter dödsskjutningarna, ett tecken på att de diplomatiska relationerna länderna emellan är iskallt. Turkiet har också frusit försvarsavtal med Israel värda flera miljoner dollar, skriver tidningen Haaretz på torsdagen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Mer läsning

Annons