Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordens resurseröverskrids i dag

Nu har vi nått till den punkt där vi människor konsumerat naturens hela budget för det här året, redan i dag.

Annons

Det skulle behövas två jordklot vid mitten av detta sekel för att jordens resurser ska räcka till, om vi fortsätter konsumera i den takt vi gör i dag.

Vi människor överkonsumerar jordens resurser. Den 27 september nåddes jordens resurser sitt tak. För i år.

– Vårt beroende av fossil energi är den starkast bidragande orsaken till naturens budgetunderskott. Det går att vända trenden. I Sverige har vi stora möjligheter att minska vårt fotavtryck utan att ge avkall på vare sig välfärd eller miljöhänsyn. säger Håkan Wirtén generalsekreterare för Världsnaturfonden i ett pressmeddelande.

I dag är det Overshoot day – det är den dag då vi människor på jorden har nyttjat de resurser jorden klarar av under ett år. Tre månader innan året har nått sitt slut.

Overshoot day är ett initiativ av organisationen Global footprint network där forskare varje år räknar ut hur mycket vi människor belastar jordklotet – allt från koldioxidutsläpp till hur våra metoder att odla mat påverkar jordens resurser.

– Särskilt de rika länderna har ett ansvar att driva på för en global omställning. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva drygt tre jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare för ekologiska fotavtryck på WWF.

Så här många planeter behöver vi

Mer läsning

Annons