Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känslokall inför dödstalet

Anders Behring Breivik har velat veta hur många han dödade och vilka reaktioner det har fått.
Först på fredagen fick han svar – men visade inga känslor.

Annons

Terrordåden i regeringskvarteren och på Utöya tog 77 personers liv. Enligt norska VG ska Anders Behring Breivik i förhör ha sagt att även slottet och Arbeiderpartiets högkvarter i centrala Oslo ingick i hans terrorplaner.

Det var dock inget som norsk polis eller åklagare ville bekräfta på lördagens presskonferens.

Tio timmars förhör

Vi vill inte kommentera dessa mål, utan väljer att tala generellt. Han har sagt i förhör att han hade planer på att angripa flera mål, men att han den 22 juli valde att hålla sig till regeringskvarteret och Utöya, sade åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby.

På fredagen förhördes Breivik i tio timmar. Utöver genomgången av hans egen första redogörelse ägnades förhöret åt hur han rört sig från det att bomben sprängdes tills han gick ombord på båten till Utöya.

Det är viktigt för att vi vill verifiera om det han säger är korrekt, men vi kan av naturliga skäl inte gå in på detaljer i de upplysningar han gett, sade Kraby.

Han bekräftade att Breiviks mor har varit inne på förhör, men ville inte avslöja något om vad hon sagt.

"Ingen reaktion"

Enligt advokat Geir Lippestad har Breivik ställt åtskilliga frågor om hur många han dödade och vilka reaktioner det fått, men att det var först vid fredagens polisförhör som han fick veta.

Jag har tidigare inte velat svara på hans frågor om detta, men i förhöret frågade han polisen och fick svar, säger Lippestad till VG.

Han säger till tidningen att Breivik inte visat någon ånger:

Jag märkte ingen reaktion, varken åt det ena eller andra hållet. Jag såg inget leende, och inte heller något tecken på besvikelse.

Fruktade maktövertagande

Ledaren för Norges socialdemokratiska ungdomsförbund AUF, 27-årige Eskil Pedersen, säger till VG att många trodde att militären och polisen var inblandade i skottlossningen på Utöya.

Vi trodde att det var ett maktövertagande där polis och försvar var inblandade. Jag vet att många på Utöya tänkte så. Många kom inte fram till polisen. Gärningsmannen bar uniform. Han sade att det skulle komma fler. Och vi visste redan att regeringshögkvarteret var sprängt.

AUF-ledaren flydde med färja från Utöya alldeles efter det att skottlossningen började.

På lördagen hölls en minneskonsert för offren i domkyrkan i Oslo. Samma dag öppnade norska Ung vänster sitt sommarläger i solidaritet med AUF, det första politiska arrangemanget efter terrordåden.

Mer läsning

Annons