Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftverket evakuerat igen

Kärnkraftverket Fukushima har evakuerats på nytt sedan höga strålningshalter uppmätts i vatten som läckt från en av reaktorerna – ännu ett bevis på att krisen är långt ifrån över.

Annons
Bilden från det japanska försvaret visar insidan av reaktor fyra vid det skadade kärnkraftverket i Fukushima.

- Jag kan inte vara mer optimistisk än verkligheten är, sade regeringstalesmannen Yukio Edano till tv-kanalen NHK.

Söndagen blev ännu en dag av bakslag vid Fukushima. Vit ånga fortsatte att stiga från kärnkraftverket och läckande vatten väckte ny oro för att arbetare utsätter sig för allvarliga hälsorisker. Strålningsnivåer i vattnet vid reaktor[EnSpace]2 uppmättes till skyhöga 1 000 millisievert per timme.

Men senare tog Tepco, företaget som ansvarar för Fukushimas drift, tillbaka denna uppgift. Det handlade om en strålning 100 000 gånger högre än normalt – betydligt mindre än 10 000 000 gånger högre, som man tidigare hävdat, sade Tepcos vice ordförande Sakae Muto.

Muto bad om ursäkt för söndagens misstag.

Det var inte omedelbart klart vad omvärderingen innebar för arbetarnas möjligheter att vistas inne i kraftverket.

Tre arbetare fördes förra veckan till sjukhus efter att ha trampat i radioaktivt vatten, men uppges nu inte ha drabbats av allvarliga skador.

Arbetet vid kärnkraftverket har avbrutits flera gånger sedan jordbävningen på grund av explosioner och strålning.

Krisen kan pågå i veckor eller till och med månader, sade chefen för internationella atomenergiorganet IAEA, Yukiya Amano, i New York Times.

Även nivåerna av radioaktivt jod i havet utanför Fukushima steg på söndagen till 1 850 gånger högre än normalt – men detta tros inte hota ekosystemet.

Krisen vid Fukushima har överskuggat hjälpinsatserna till de katastrofdrabbade människorna.

Antalet döda och saknade efter skalvet och den efterföljande tsunamin har nu stigit till 27

Sakae Muto, vice vd på energibolaget Tepco pratade om den allvarliga situationen på kärnkraftverket under en presskonferens på söndagen.

Mer läsning

Annons