Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna med Örebrokoppling hölls som gisslan av pirater

En 32-årig amerikansk kvinna som hölls gisslan hos somaliska pirater har fritagits i en räddningsaktion. Kvinnan är gift med en man som bott i Örebro enligt uppgift till NA.

Annons
Kvinnan som hölls gisslan befriades av en grupp ur den amerikanska elitstyrkan Navy Seals.

Två kidnappade räddningsarbetare har fritagits vid en räddningsaktion i Somalia. Sedan den 25 oktober förra året har en amerikansk kvinna och en dansk man hållits som gisslan av somaliska pirater. Amerikanskan är maka till en svensk man som ska ha varit bosatt i Örebro.

Enligt Aftonbladet skriver den svenske mannen på Facebook:

"I morse, efter att ha gått igenom tre månaders helvete hos somaliska pirater/gangsters, blev min fantastiska fru Jess räddad av amerikansk militär och är nu i säkerhet! Ord kan inte uttrycka den glädje och lättnad vi känner! Tack alla som har hjälpt till och förlåt till alla vänner som jag inte kunnat dela det här med. Det här är en dag av glädje!" Kritiskt hälsotillståndVilly Sövndal, Danmarks utrikesminister, ska enligt uppgifter från TT ha sagt att kvinnans kritiska hälsotillstånd var orsaken till räddningsaktionen. Aktionen utfördes av det amerikanska specialförbandet Navy Seals.

Både kvinnan och mannen arbetade för danska flyktinghjälpen samt dansk hjälporganisation som ägnar sig åt minröjning när de tillfångatogs för över tre månader sedan. Under en längre tid hölls de som gisslan i piratfästet Hobyo beläget vid Somalias kust.

Ökad patrulleringFritagningen skedde med hjälp av militärhelikoptrar och den tidigare gisslan uppges vara oskadd. Minst nio av kidnapparna dödades vid fritagningen.

Det är oklart varför piraterna som utfört kidnappningen nu agerar på land. Enligt dn.se beror det på ändrade väderförhållande och att patrulleringen till havs ökat. En al-Qaida-inspirerad grupp ska även ha rövat bort en 36-årig svensk i Mali.

Se ett TV-inslag från ABC news om fritagningen.

Mer läsning

Annons