Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libyens rebeller vinner mark

De libyska rebellerna avancerar västerut, understödda av den internationella alliansens fortsatta flygangrepp mot Muammar Gaddafis stridsvagnar och tunga artilleripjäser.

Annons
Libyska rebeller gör segertecknet när de passerar utkanten av Ras Lanuf i östra Libyen.

Helgen innebar flera militära framgångar för rebellerna. I lördags intogs staden Ajdabiya och på söndagen rapporterades Bin Jawad, Brega och Ras Lanuf i öster ha erövrats av motståndsrörelsen. Det öppnar för en vidare marsch mot Sirte, Gaddafis hemstad och bortsett från Tripoli hans kanske starkaste fäste. I staden Misrata, den enda rebellstyrda staden i västra Libyen, rapporteras om fortsatta strider, även om Gaddafis styrkor där ska ha pressats tillbaka. Därmed kontrollerar motståndarna ungefär samma områden som de gjorde som mest, innan Gaddafis stora motoffensiv.

USA:s försvarsminister Hillary Clinton sade på söndagen att många militära ledare bytte sida, från Gaddafi till rebellerna, men inga oberoende uppgifter kan slå fast om det var en realitet eller ett utslag av önsketänkande.

Klart är i alla fall att USA inom kort lämnar över ledningen av den FN-stödda krigsinsatsen till Nato. Och enligt diplomatläckor till AFP finns en Natoplan som innebär en kraftig begränsning av insatsen; den ska skydda civila, inte störta Gaddafi eller beväpna rebellerna. Det är dåliga nyheter för rebellerna, eftersom det är osäkert om deras illa organiserade milis på egen hand kan erövra Sirte eller Tripoli.

Både rebellerna och regeringssidan är beroende av kontanter för att finansiera sitt krig. Förmodligen är det därför som rebelledningen på söndagen berättade om sitt avtal med gulfstaten Qatars statliga oljebolag. Ett avtal som innebär att export från de östliga oljefälten ska inledas "om mindre än en vecka" enligt rebelledaren Ali Tarhouni, ansvarig för ekonomi och olja. Qatar deltar som ett av få arabländer med stridsflyg i FN-alliansens militära insats.

Statlig libysk TV rapporterade att runt 100 civila dödats i flyganfallen. Även om uppgifterna avvisas av USA och inga oberoende källor finns att tillgå är det svårt att tro att inga oskyldiga dödats.

Mer läsning

Annons