Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 15 har dödats på fartyg på väg till Gaza

Minst 15 personer i fartygskonvojen Ship to Gaza har dödats av israeliska soldater. Israels försvarsminister lägger hela skulden på konvojens deltagare.

Annons
Israeliska soldater bordare flera fartyg i morse. Minst tio personer dog i sammandrabbningar.

Ehus Barak sade på en presskonferens på måndagen att han var ledsen för de liv som gått till spillo, men enligt Jerusalem Post lade han samtidigt hela skulden för detta på konvojen och dess deltagare. Barak sa att soldaterna på ett fredligt sätt hade försökt skingra aktivisterna men tvingats öppna eld för att försvara sig.

En talesman för militären har bekräftat att minst 15 personer ombord på fartygen har dödats. Andra källor talar om 16 döda.

Enligt TV-stationen NTV i Turkiet har dessutom 60 personer skadats under det våldsamma tumult som uppstod då israeliska soldater bordare fartygen. bland annat genom att fira sig ner på däck från helikopter.

Ombord på fartygen finns flera svenskar, däribland kionstnären Dror Feiler, författaren Henning Mankell och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

- Vi fick ett telefonsamtal från Dror Feiler, som var ombord på vår båt Sofia, vid halv fem i morse och han hörde då skott från fartygen som bordades, säger Mikael Löfgren, talesman för Ship to Gaza i Sverige till nyhetsbyrån TT.

Mehmet Kaplan twittrade tidigt i morse:

"De försöker borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!"

Bland de drygt 700 personerna ombord finns även 1976 års vinnare av Nobels Fredspris, Mairead Corrigan Maguire från Nordirland.

Utrikesminister Carl Bildt säger till P1 att Israels ambassadör har kallats upp till UD i dag för att få klarhet i vad som hänt.

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterar att tre krigsfartyg lämnade hamnen i Haifa vid midnatt. Två timmar senare skickades skarpa varningsmeddelanden ut till Ship to Gaza-konvojen.

Fartygen fortsatte in mot kusten och militären valde då att borda skeppen. En talesman för den israeliska militären säger till Jerusalem Post att aktivister attackerade soldaterna med stenar och knivar när fartygen bordades.

Det första av de sex bordade fartygen, Challenger, nådde hamnen i Aschdod på måndagsförmiddagen.

Sedan 2008 har Ship to Gaza försökt få in förnödenheter till Gaza nio gånger. Enligt Haaretz har den israeliska militären släppt igenom fartygen fem gånger.

Mer läsning

Annons