Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst nio döda på norskt läger

Polisen i Buskerud säger nu till Nettavisen att den fått information om nio eller tio döda, skriver nyhetsbyrån NTB.

Annons

Klart är att flera personer har dödats i samband med skottlossningen på Utöya utanför Oslo. Men eftersom det kan finnas bomber på ön så har inte räddningspersonal kunnat ta sig fram till alla offer, uppger NRK.

Statsminister Jens Stoltenberg framträdde i NRK:s Dagsrevyn från den plats där han hålls i särskild säkerhet. På lördagen skulle han ha besökt lägret på Utöya, där han varit varenda sommar sedan 70-talet.

- Vi har fått väldigt illavarslande uppgifter om omkomna och skadade på Utöya, sade Stoltenberg.

Helikoptrarna går i skytteltrafik mellan Utöya och Ullevål sjukhus, som samtidigt vädjar till allmänheten att lämna blod till sjukhuset.

Polisen misstänker att det finns sprängämnen på ön, och har tillkallat försvarets bombgrupp. Polisen grundar misstanken på vittnesuppgifter, sade polischefen Sveinung Sponheim.

En man har gripits för skottlossningen, som sätts i samband med bombattentatet i Oslo tidigare under eftermiddagen.

Enligt polischef Sveinung Sponheim är den gripne på identifierad. Han ville dock inte ange vilken nationalitet mannen har. Däremot berättade han att polisen har uppgifter som klart kopplar samman händelserna i Oslo och Utöya.

- Motivet är högst oklart, sade han och ville inte spekulera om det kan handla om en ensam gärningsman.

NRK:s reporter i närheten av Utöya rapporterade att skytten, som var utklädd till polis skulle ha kallat ungdomar till sig för att ge information angående bombattentatet i Oslo. Men i stället började han skjuta omkring sig.

Björn Erik Sem-Jacobsen bekräftar uppgifterna om att mannen var utklädd till polis men vill i övrigt inte kommentera den gripne.

Svenska Ung vänsters före detta ordförande Ali Esbati befann sig på ön när skottlossningen bröt ut och sade i telefon till TT att stämningen var mycket kaotisk.

- Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk. Jag såg en person som eventuellt var skjuten genom munnen, säger han. - Jag har sett två personer som låg till synes orörliga

Esbati sader att de länge varit ute i skogen och försökt ligga lågt. Hundratals människor sprang runt på ön.

- Många är ju barn, sade han.

Ett antal personer hoppade av rädsla i det kalla vattnet och försökte simma ut för att komma undan skottlossningen.

- Det är totalt kaos, vi vet ingenting och jag hör nu en helikopter för första gången, sade Esbati.

Den islamistiska terrorgruppen Ansar al-jihad al-alami - ungefär "Det heliga krigets hjälpare" - har tagit på sig ansvaret för bombdådet i Oslo, skriver New York Times. Tidningen citerar terroristforskaren Will McCants som har översatt ett uttalande där gruppen säger att motivet är Norges närvaro i Afghanistan och ospecificerade förolämpningar av profeten Muhammed.

"Vi har varnat för fler operationer sedan Stockholmsbombningen" skriver gruppen.

Enligt Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan, är det dock viktigt att vara öppen för olika alternativ när det gäller spekulationer kring vem som ligger bakom dåden.

- Det är en väldigt udda inriktning om du är al Qaida-inspirerad om du går på ett ungdomsläger på det här sättet. Hade bara bombningen skett hade jag sagt att det troligen var en islamistisk extremistisk attack, som vi har sett planerats tidigare i Norge. Men med bakgrund av hur det sedan utvecklades finns det också en möjlighet att det är en enskild galning som är förklaringen, säger han till TT.

Enligt Marcus Strinäs, SSU:s pressekreterare, finns i nuläget inga uppgifter om att svenska socialdemokrater befann sig på ön.

- Vad vi vet är att det är ett tämligen stort läger, och tidigare har det funnits svenska SSU:are på plats. Vi håller på att undersöka det nu, men har än så länge inga uppgifter om att det skulle vara så, säger han till TT.

SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland berättar att medlemmarna så snart som möjligt kommer att ges möjlighet att hedra dem som drabbats vid skottlossningen på systerorganisationen AUF:s läger i Norge.

- Man tänker väldigt mycket på det hela tiden. Det är fruktansvärt. Jag tänker på hur rädda de måste ha varit, säger hon till TT.

Många inom SSU är nära kompisar med AUF:s medlemmar, berättar Jytte Guteland.

- Vi känner ett djupt deltagande och många är oroade, säger hon. - Vi vet genom sociala medier att AUF nu lägger fokus på att skapa säkerhet. De vill inte att man ringer och de uppmanas själva att inte ringa.

Statsminister Jens Stoltenberg skulle enligt ungdomsförbundets program ha talat inför lägerdeltagarna på lördagsförmiddagen. Ett tal av förra statsministern Gro Harlem Brundtland stod på programmet vid lunchtid på fredagen.

Norges motsvarighet till SSU, AUF, har 9500 medlemmar och håller sommarlägret varje år.

(TT)

Mer läsning

Annons