Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mladic i rätten: ”Jag har aldrig hört något liknande”

Ratko Mladic valde att inte ta ställning till anklagelserna när han i dag ställdes inför domstolen i Haag.
- Jag behöver mer än en månad för dessa monstruösa ord, sa han.

Annons
Den bosnienserbiske före detta generalen Ratko Mladic ställdes på fredagen inför krigsförbrytartribunalen i Haag.

Ratko Mladic har infunnit sig i rättssalen i FN-tribunalen i Haag för första gången för att höra åtalspunkterna läsas upp.

Ratko Mladic intog en tämligen tillbakalutad hållning i rättssalen. Domaren frågade om han fått åtalet på sitt eget språk, då svarade Mladic:

- Jag har fått pärmar. Jag läste inte det som stod där. Om åtalet var i pärmarna så var det, men jag vet inte vad det står eftersom jag inte läst det.

Ville inte höra åtalspunkterDomaren frågade då Mladics försvarare om han förklarat för Mladic vad åtalet går ut på, vilket försvararen säger att han har.

Domaren erbjöd Mladic att få åtalet uppläst.

- Jag vill inte ha en enda bokstav uppläst, svarade Mladic.

Vill ha mer tidEfter att domaren ändå läst upp de elva åtalspunkterna svarade Mladic att han ville ha mer tid.

- Jag vill läsa det du just läste ordentligt tillsammans med min advokat. Jag behöver mer än en månad för dessa monstruösa ord. Jag har aldrig hört något liknande.

Domaren förklarade då att Mladic inte behövde förbereda hela sitt försvar på den tiden, utan endast ta ställning till anklagelserna.

Kräver svar

Nästa rättegångsdag för Ratko Mladic blir den 4 juli enligt domaren vid rättegången i FN-tribunalen i Haag. Då kommer domstolen att kräva att han tar ställning till åtalet och meddelar om han anser sig vara skyldig eller icke skyldig till de elva åtalspunkterna.

Mer läsning

Annons