Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monstercyklonen hardragit in över kusten

(UPPDATERAD 16:39) Vinden tjöt som ett godståg när cyklonen Yasi rullade in över det redan översvämningsdrabbade Queensland. Något liknande har Australien aldrig tidigare skådat.

Annons

Såväl landets premiärminister Julia Gillard som delstatens regeringschef Anna Bligh var allvarliga inför Yasis ankomst.

- Det här är troligen den värsta cyklon som vårt land någonsin varit med om, sade Gillard enligt AFP.

- Vi som queensländare och australier måste förbereda oss på vad vi kommer att se när vi vaknar i morgon. Utan tvivel kommer vi att mötas av en hjärtskärande förstörelse i en skala som vi aldrig sett tidigare, sade Bligh på en sen presskonferens, direktsänd via nätet.

"Svårt att förstå"Stormen, med en 15 mil bred förödande kärna, nådde land på onsdagseftermiddagen, svensk tid.

"Vindarna tjuter som ett godståg. Det är otroligt", twittrade Carl Butcher, boende i Cairns där han barrikaderat sig i sitt hem för att följa stormen med stearinljus och batterier.

- Jag tror att svenskar har svårt att förstå hur det är. Jag är mitt i det och jag har svårt att förstå, berättade svenska Maria Thérese Lindholm på telefon till TT från samma stad.

Hon och pojkvännen har i flera dagar säkrat fönster, ställt undan bilar och utemöbler, skaffat tillräckligt med mat, vatten, batterier, skyddsutrustning och annat som kunde behövas. I badrummet låg tjocka madrasser som de tänkte krypa under om taket skulle gå sönder.

- Man hör vinden, hela tiden. Det låter som en flygplansmotor.

BackpackersOmkring 75 000 invånare har evakuerats eller valt att söka sig till skyddsrum. Tiotusentals andra blev strömlösa när stormen drog in. Varningar utfärdades för väldiga tidvattenvågor längs kusten. Yasi väntades som mest ta i med runt 80 meter per sekunds hastighet i sina vindbyar.

Området är populärt bland unga resenärer, backpackers. Maria Thérese Lindholm fick "ont i hjärtat" av att se hur många av dem försökte få lift söderut bara några timmar innan cyklonen skulle slå till.

- Det var jättehemskt att se dem. Jag ville plocka upp varenda en men det går ju inte. De stod där med sina ryggsäckar och sina skyltar: Brisbane — tjoho liksom. Det funkar inte så, sade hon till TT.

Wiktor Nummelin/TT Sara Rörbecker/TT

Mer läsning

Annons