Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare bevittnade flygkrasch i USA

Washington (TT-AFP/NA). Ett amerikansk stridsflygplan av typen F-18 kraschade in i ett bostadskomplex i Virginia Beach i USA på fredagen. Alldeles i närheten befann sig örebroaren Sebastian Sjöö, 17, som kom till platsen bara en kvart efter att olyckan skett.

Annons

 Som genom ett under verkar ingen människa ha dött eller skadats allvarligt till följd av kraschen.

 – Det var rök och poliser överallt, och vi var tvungna att köra därifrån, berättar Sebastian Sjöö för NA.

Sebastian, som till vardags går på samhällsprogrammet Karolinska skolan i Örebro, är på semester i Virginia Beach och hälsar på sin klasskamrat Carl Norrman som är där som utbytesstudent. 

– Carl bor cirka 500 meter från platsen, och vi fick ett tips från hans flickvän som bor ännu närmare, berättar Sebastian.

Luften var svart av rök som syntes på långt håll.

– Vi kom körande längs Laskin road som ligger alldeles intill. Vi såg bland annat en kvinna i morgonrock, som såg väldigt chockad ut. Det var en chockartad stämning på platsen.

De blev dock avvisade från platsen av polisen. Virginia Beach ligger i närheten av en av USA:s största flygflottiljer, så risken för flygolyckor finns alltid i området. Dock har inget hänt under den tid som Carl Norrman bott där, berättar han. Nyheten är stor i USA och kablades hela tiden ut på skärmar i det shoppingcenter som ungdomarna befann sig i under eftermiddagen.

Planets två piloter lyckades skjuta sig ut ur planet innan olyckan och enligt medieuppgifter klarade de båda sig med lindriga skador. Men en av många frivilliga räddningsarbetare som tog sig till området efter kraschen, Pat Kavanaugh, berättade att en av de två piloterna landat nära kraschområdet och då fortfarande satt fast i sin katapultstol.

Bad om ursäktFörlåt för att jag kraschade in i er byggnad, ska piloten ha sagt medan Pat Kavanaugh och några boende i husen i bostadsområdet hjälpte honom därifrån.

Det var strax efter starten som flygplanet kraschade. Sammanlagt eldskadades fem hus i området, som består av tvåvånings bostadshus. Scenerna på marken beskrevs i amerikanska radiosändningar som ”kaosartade” och vittnen berättade hur planet strax innan olyckan dumpade sitt bränsle. Vid själva kraschen kastades sedan eldklot upp i luften.

Bataljonschefen Tim Riley uppgav för CNN man inte fått in några uppgifter om döda eller skadade människor på marken.

- Och vi har inte fått några rapporter om saknade personer, sade han.

Katarina Hanslep

Mer läsning

Annons