Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare fast mitt i militärkuppen

UD uppmanar alla svenskar som befinner sig i Mali att lämna landet. Örebroarna Markus Allard och Edvard Welander försöker ta sig hem men sitter strandade i huvudstaden Bamako.

Annons
Markus Allard (till vänster) och Edvard Welander sitetr fast i ett oroligt Mali.

Stämningen i Mali blir allt mer kaotisk. I stället för presidentval i slutet av mars blev det statskupp. Örebroarna Markus Allard och Edvard Welander reste till landet för att arbeta med valet och befinner sig nu mitt i oroligheterna.

– Det är kaos här, allt är jäkligt osäkert. Folk är väldigt förbannade, det är många stora demonstrationer med runt 50 000 deltagare och här om dagen stormades flygplatsen, berättar Allard som trots det spända läget inte oroar sig för egen del.

– Ilskan riktas mot Frankrike och grannländerna som lagt ett embargo på Mali. De är livrädda för att statskuppen ska sprida sig. Men i stället för att ställa krav borde man försöka stödja, anser Markus Allard.

Men efter UD:s uppmaning på tisdagen har Allard och Welander bestämt sig för att resa hem. Flyget de bokade in sig på blev dock inställt och nu vet de inte när de kommer lyckas lämna landet.

– De ransonerar strömmen här men vi ska försöka boka nya biljetter när det går. Våra partikamrater i Mali har sagt åt oss att åka hem. Risken finns att vi blir tagna för fransmän och det kan sluta illa, konstaterar Allard.

Markus Allard (till vänster) och Edvard Welander kan inte ta sig ut ur Mali.

Mer läsning

Annons